Országosan 90 százalékkal esett vissza a taxiforgalom az Országos Taxis Szövetség szerint. Év elején még 7 ezer taxi fuvarozott Budapesten, mostanra 2500-nál kevesebb járja az utcákat. Kényszer-szabadságolással vagy az engedélyek visszaadásával próbálnak úrrá lenni a helyzeten a bevétel nélkül maradt személyfuvarozók. 

A taxirendelések száma 80 százalékkal csökkent az elmúlt hetekben, a korábban átlagosan napi 4200 fuvart a járványhelyzetben mintegy 1200 követi, de hétvégéken csak 300-400 – mondta a Világgazdaságnak Tamás Miklós, a City Taxi elnöke.

A szövetkezet 850 taxisnak szervezi a fuvart, és 30-40 dolgozót alkalmaz. Az elnök hangsúlyozta, hogy minden alkalmazottat meg szeretnének tartani. A jelen helyzetet szabadságolással, illetve fizetés nélküli szabadsággal próbálják áthidalni, és a taxisoknak csak a fele dolgozik egy-egy napon. A 74–86 ezer forintos fuvarszervezési díjat a City Taxi márciusban 25 százalékkal csökkentette, áprilisban és májusban pedig 25 ezer forint kedvezményt ad.

Töredékére csökkent a taxik iránti kereslet a járvány kirobbanása ótaForrás: Shuttertock / Készítette: Ivakoleva

Országosan 90 százalékos visszaesésről számolt be a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke, aki szerint a szakmai közösséghez nem tartozó taxisok vannak a legnehezebb helyzetben.

Sokan kényszerszabadságra mentek, és csak a minimális tagfenntartói díjat fizetik a fuvarszervezőknek. 

Fertőtlenített taxikat is lehet rendelni Budapesten

Több mint ezer darab fertőtlenítő folyadékot és törlőkendőt osztott szét a sofőrök között egy budapesti taxitársaság. Azok a sofőrök, akik válallaják a gyakori fertőtlenítést az autóban egy matricát kapnak, az utasok pedig külön kérhetnek ilyen fertőtlenített taxit. Kívül-belül biztonság szlogennel egységes programot indított a 6x6 Taxi és a vele egy cégcsoportba tartozó Taxi Plus Kft.

Az év elején a budapesti utcákon mintegy hétezer taxi futott, ma 2500 sem. Az elnök szerint a turizmus fejlődése miatt nőtt jelentősen a taxisok száma, és még nem látható, hogy mikor lehet ismét több fuvar. Esetleg évek is kellenek ahhoz, hogy az ágazat újra elérje a 2019-es év végi állapotot.