Családi pálinkafőző cég szállít kézfertőtlenítőt drogériákba

2020.04.23. 14:34

A gyógynövény alapú gyógyhatású készítmények, kozmetikumok és a kiváló minőségű pálinka után immár alkoholos kézfertőtlenítőket is gyárt egy családi cég. A Keve család logója alatt forgalmazott flakonok már a napokban felkerülnek a drogériák polcaira - számol be arról a Magyar Nemzet.

Az új koronavírus-járvány egyik slágercikke nagy mennyiségben készül a Zsámbéki-medence északi csücskében, ahol a Gradiens Kft. perbáli üzemében, ezerliteres tartályokban áll a kézfertőtlenítő. A Keve-család irányítása alatt működő, 1990-ben gyógynövényi alapú gyógyhatású készítmények fejlesztésére és gyártására alapított, majd 2014 óta Keve Manufaktúra márkanév alatt pálinkafőzéssel is fogalalkozó társaság most a drogériákba szállítja saját fejlesztésű kézfertőtlenítőjét.

Képünk illusztrációForrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Yasin Ozturk

Ez utóbbi komoly kihívást jelent, hiszen nemcsak a kézfertőtlenítő, de lassan a gyártásához, csomagolásához szükséges alapanyagok is hiánycikknek számítanak. Mégis, az ötlet megszületését követően pár nap múlva készen volt a gél, két hétre rá pedig megindult a termelés is.

A leghosszabb időbe az ilyen jellegű termékeknél kötelező biocidengedély beszerzése telt, de az egyszerűsített eljárásban megkapták a 180 napos engedélyt, és már úton van a végleges engedélyezés is. Mint ifj. Keve Tibor a lapnak emondta, itt is megmutatkozott a kisvállalkozások nagy előnye, hogy rugalmasan és gyorsan tudnak alkalmazkodni a változó piac igényekhez.

Az idő rövidsége miatt ugyanakkor egyelőre nem tudták teljesen automatizálni a gyártást: a nagy tartályokból félautomata gépekkel töltik meg az 500, illetve 200 milliliteres műanyag flakonokat, de így legalább az eddigi tíz helyett már tizenöt környékbeli munkavállalónak tudnak megélhetést biztosítani. Nemcsak a töltést, de a címkézést és a csomagolást is ők végzik, a másik Keve-fivér, Zoltán elmondása alapján így heti 30-40 ezer flakonnal tudnak majd szállítani a nagy drogériáknak a saját fejlesztésű termékből.

A készülő kézfertőtlenítő nem a WHO-receptúra alapján készül. Vírus- és baktériumellenes tulajdonságait tekintve természetesen megfelel az elvárásoknak, de olyan anyagokat is tesznek bele, ami gátolja a bőr kiszáradását.

IllusztrációForrás: shutterstock.com

A vállalkozás életében ettől függetlenül továbbra is a gyógytermékek, illetve a 2014 óta sikert sikerre halmozó pálinka üzletág az elsődlegesek. A minőségellenőrzést és minőségbiztosítást végző saját analitikai laborjukból indul minden fejlesztés, az ISO-tanúsítás szerint működő üzemükben termékeiket hatóanyagra standardizálják.

Az elmúlt évtizedekben már mintegy harminc saját fejlesztésű termékkel jöttek ki, ezek között 11 regisztrált gyógyhatású készítmény, valamint több étrend-kiegészítő és natúrkozmetikum található.