Jön a kínai enyhítés első nagy próbája, az ötnapos hosszú hétvége

Peking, 2020. április 14.
Védőmaszkot viselő turisták sétálnak a kínai nagy fal Badaling nevű szakaszán Pekingben 2020. április 14-én, miután a koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése miatt a kínai kormány enyhítette a kijárási korlátozásokat.
MTI/AP/
Peking, 2020. április 14. Védőmaszkot viselő turisták sétálnak a kínai nagy fal Badaling nevű szakaszán Pekingben 2020. április 14-én, miután a koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése miatt a kínai kormány enyhítette a kijárási korlátozásokat. MTI/AP/Andy Wong
Vágólapra másolva!
Ötnapos hosszú hétvége jön majd Kínában, mert munkaszünet lesz a május 1-től 5-ig tartó időszak. Ez hozhatja el az első idei csúcsot a kínai belföldi turizmusban, miután nemrég feloldották a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Rekordszámú belföldi turistára számítanak a közelgő, ötnaposra bővített, május 1-jével induló ünnepi hétvégén Kínában. A bővítésről még jóval a koronavírus-járvány kitörése előtt született döntés, most viszont, hogy az országban megkezdték a korlátozások fokozatos lazítását, egészen más színezetet kaphat, hogy miként zajlik majd le ez az öt nap.

Védőmaszkot viselő turisták sétálnak a kínai nagy fal Badaling nevű szakaszán Pekingben 2020. április 14-én, miután a koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése miatt a kínai kormány enyhítette a kijárási korlátozásokat Forrás: MTI/AP/Andy Wong

Mint a South China Morning Post beszámol arról, Kínában most gőzerővel készülnek erre az öt napra, melyre összesen 80 millió turistát várnak a belföldi forgalomban.

Az iparági szereplők szerint az idei első "mini-csúcs" várható a belföldi utazásokban, jól jellemzi ezt néhány előzetes számadat.

Ezeket a lap elsősorban Kína legnagyobb online utazási szolgáltatójától, a Trip.com-tól kapta, és különlegesen erős ötnapos "kis" turisztikai szezont vetítenek előre:

  • A várt mintegy 80 millió utazó nagyjából a kétszerese lesz a hónap elején lezajlott, hagyományos Qingming-fesztivál kapcsán útra kelőnek. A Kínai Turisztikai Akadémia adatai szerint akkor mintegy 43 millióan utaztak és 8 millárd jüan (kb. 330 milliárd forint) forgalmat generáltak a szektorban.
  • Több mint 4000 látványosság lesz látogatható belföldön az ünnepi hétvégén, köztük nemzeti parkok, illetve a Nagy Fal bizonyos szakaszai.
  • Az előfoglalási adatok szerint Sanghajba, Kantonba és Pekingbe szeretnének a legtöbben látogatni.
  • A Trip.com közlése szerint több száz millió jüan értékben történtek már szállásfoglalások rendszerükben. Külön érdekesség ebben, hogy a foglalások 55 százaléka négy- és ötcsillagos besorolású szálláshelyekre történt, vélhetően azért, mert az utazók úgy gondolják, azok jobban képesek kielégíteni a vírusjárvány miatt megnövekedett, biztonságos utazásra való igényüket.
  • A regionális légitársaságok is készülnek a hosszú hétvégére. Ezt azt jelenti, hogy újraindítják járataikat, sőt, a kínai repülési hatóságok közlései szerint új belföldi útvonalakat is bejelentettek.

A turizmus felfutását az öt nap alatt ugyanakkor a helyi, illetve legfeljebb a regionális viszonylatokban várják Kínában, hiszen a nemzetközi utazási korlátozások továbbra is érvényesek.

Védőmaszkot viselő biztonsági őrök a látogatók elől lezárt a pekingi Tiltott Város épületegyüttes kapujában 2020. április 19-én, a koronavírus-járvány idején Forrás: MTI/AP/Andy Wong

Ahogy az egész világon, úgy a távol-keleti országban is a turizmus és az utazás iparága a koronavírus-járvány vesztese. Egy pekingi elemzőcég kalkulációi szerint Kína turisztikai szektora 10 milliárd jüant (kb. 420 millárd forint) veszített átlagosan naponta a járvány kitörését követően.

Adódik persze a kérdés, hogy az ötnapos intenzív belföldi turizmus magával hozza-e a vírusveszély újbóli emelkedését?

A válasz erre az, hogy Kínában a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Egyelőre a vuhani nyitás óta sem történt sehol újabb kiugró betegszám növekedés, és az elmúlt hetekben máshol is feloldották a korábbi korlátozásokat. Ugyanakkor Kínában még ugyanúgy komolyan kell venni a koronavírus okozta veszélyt, bár az új ferzőtések jelentős részét az országba belépőknél regisztrálták.

A kínai hatóságok mindenesetre biztosnak tűnnek a dolgukban. A helyi kormányzatok jelentős része például külön támogatási szabályokat alkotott a lokálisan működő cégek, turisztikai szereplők számára, sőt, a lakosság részére fogyasztásöszönző juttatásokat, kuponokat kínálnak, hogy elősegítsék a vásárlások és az utazások beindulását, ezek által pedig a gazdaság talpra állását.