A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a külföldi vasúttársaságok által meghozott intézkedések miatt a MÁV-START kezelési költség nélkül visszatéríti a május 31-ig érvényes nemzetközi jegyek árát célországtól függetlenül, amennyiben az utas lemond az utazásról, tájékoztat arról a társaság.

A nemzetközi menetjegyek jelenleg az előírásoknak megfelelően, korlátozás nélkül megválthatók, azokra a vonatokra, amelyek közlekedésében nincs ismert korlátozás. Azonban a járványügyi helyzet és az életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt  a MÁV-START az általa kiállított, április 30. helyett már a május 31-ig érvényes nemzetközi menetjegyek és helybiztosítások árát is kezelési költség nélkül visszatéríti, amennyiben az utas lemond az utazásról. 

A díjmentes visszatérítést abban az esetben is kérheti az utas, ha a visszaútra (külföldre vagy Magyarország felé) szóló nemzetközi menetjegy június elseje utáni dátumra érvényes. Ebben az esetben feltétel, hogy megegyezzen a vásárlás dátuma, ideje és a jegykiadó hely az oda- és a visszaútra is szóló jegyek esetében, illetve az odaútra az érvénytartam június 1-je előtti legyen. 

Jegypénztárban vásárolt nemzetközi jegyek esetében a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen nyújthatják be az utasok a visszatérítési kérelmüket. 

Ezt elektronikus úton is jelezhetik az eszrevetel@mav-start.hu címen, ebben az esetben az eredeti menetjegyet postai úton el kell juttatni az ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre.

Railjet-szerelvény utasterét tisztítja fertőtlenítő szerrel egy dolgozó a Keleti Pályaudvaron 2020. március 4-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

A vasúttársaság tájékoztatása szerint:

  • Amennyiben a pénztárban bankkártyával vagy készpénzzel vásárolt nemzetközi menetjegy értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot, azonnali visszatérítését kérheti az utas személyesen a nemzetközi pénztárakban vagy a személyes ügyfélszolgálatokon. (Bankkártyás vásárlás esetén a menetjegy értékét a pénztárban visszautalják bankszámlára.)
  • Az 50 ezer forintnál nagyobb értékű személyesen, készpénzért vagy bankkártyával, vásárolt menetjegyek visszatérítése – a vasúttársaság honlapjáról is letölthető – visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével lehetséges, ebben az esetben a menetjegy értékét a megadott számlaszámra utalja vissza a vasúttársaság.

Online jegyváltás esetén az eszrevetel@mav-start.hu címen nyújthatják be igényüket.

A vasúttársaság arra kéri az utasait, hogy az utazások tervezése és a jegyek megvásárlása előtt tájékozódjanak az aktuális nemzetközi közlekedési helyzetről a MÁV weboldalán (www.mavcsoport.hu), illetve a MÁVINFORM Facebook-oldalán.