Fontos területen tör az élre Európában Csehország

BMW, autógyár
Elektromos autókat is gyártanak az új gyárban - Illusztráció
Vágólapra másolva!
Elindulhat Európa legnagyobb lítiumprojektje, miután a European Metals Holdings' (EMH) részvényesei jóváhagyták azt a nagyszabású tőkeinjekciót, amely megteremti a csehországi Cinovecben elindítandó lítium- és ónbányászati projektjük finanszírozási hátterét.
Vágólapra másolva!

A kutatások szerint

itt rejlik a földben kontinensünkön a legnagyobb készlet az elektromos autók akkumulátorához rendkívül fontos alapanyagból, a lítiumból.

A részvényesek döntése értelmében a CEZ cseh közműtársaság, (amelyben a cseh államnak 70 százalékos részesedése van), 29,1 millió euró fejében 51 százalékos részesedéshez jut a projekt licencjogait birtokló Geomet nevű cégben, amely az EMH leányvállalata. A CEZ szerepvállalása egyébként nem véletlen, hiszen ezzel az európai e-autó gyártás egyik legfontosabb beszállítója lesz, amivel megvetheti a lábát a megújuló energiák piacán - emeli ki a mining.com cikke.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Gao yuwen - Imaginechina/Gao Yuwen

A projekt megvalósítása két évet vehet igénybe. Cinovec a Csehországot a német tartománytól, Szászországtól elválasztó Krusná Horá hegységben fekszik.

A helyszín több évszázados bányászati hagyományokra tekint vissza, hiszen már az 1300-as években is folyt itt ilyen tevékenység.

A VW több elektromos autót akar eladni, mint a Tesla

A Volkswagen nemrég bejelentette, hogy 2028-ig 28 millió elektromos autót akarnak eladni, és rövidesen szeretnék utolérni a Teslát is. A VW kétség kívül óriási erőfeszítéseket tesz, hogy utolérje a Teslát és megelőzze, azonban a vállalat még mindig nem rendelkezik teljesen elektromos autóval, így nehéz megjósolni az eladási számokat.

Cinovec előnye a világ több más több más lítium-lelőhelyével szemben, hogy jelentős infrastruktúra (például vasúti összeköttetés) áll rendelkezésre. Emellett a közelben több olyan autógyártó üzem is működik, amelyekben már vagy megkezdődött az elektromos autók gyártása, vagy hamarosan várható annak elindulása.

A világ három legnagyobb lítium-termelője közé napjainkban Ausztrália, Chile és Kína tartozik, Csehország pedig ezzel a projekttel Argentína után az ötödik helyre kerülhetne. Az e-autók, így a hozzájuk felhasznált akkumulátorok iránti kereslet pedig világszerte növekszik.