Bajba kerülhet a Lufthansa, ha nem kap állami segítséget

Passenger aircraft Lufthansa ECONOMY AIR TRAFFIC Company and Symbol image UNDERCARRIAGE Power unit Tires Aeroplane Passenger aircraft Passenger plane Safety and security
17 November 2018, Hessen, Frankfurt/Main: Shortly after take-off, an Airbus A380 of the airline Lufthansa is in a climb flight at the airport. Photo: Silas Stein/dpa
Vágólapra másolva!
Állami segítséget kér a Lufthansa, hogy fenntarthassa a fizetőképességét – erősítette meg a légitársaság egy közleményben. A német óriás vezetője jelezte, a vállalat 65 éves történetében még soha nem voltak ekkora bajban.
Vágólapra másolva!

A Lufthansa megerősítette, hogy állami segítséget kérnek ahhoz, hogy fenn tudják tartani a fizetőképességüket. Mindez két héttel azt követően jött, hogy Carsten Spohr, a német légitársaság vezérigazgatója bejelentette, óránként körülbelül 1 millió eurót veszít a vállalat a koronavírus-járvány hatásai miatt. Akkor hozzátette, a vállalat 65 éves történetében még soha nem néztek szembe ekkora kihívással.

Közben a Reuters arról számolt be az ügyet ismerő források alapján, hogy

a vállalat egy 10 milliárd eurós segélycsomag véglegesítésére készül a jövő héten.

Csak márciusban a német óriás bevételei több mint 1,4 milliárd euróval csökkentek, és a költségcsökkentések csupán részleges kárenyhítésekre voltak elegendők. A márciusi zuhanás egyébként éves alapon 47 százalékos csökkenésnek felel meg. Az idei első negyedév egészében a társaság bevételei 18 százalékot estek (6,4 milliárd euróra) az előző év azonos időszakához képest. Ezzel együtt az első negyedéves veszteség nagyjából 1,2 milliárd euró volt a Lufthansa-csoportnál.

A Lufthansa közleménye hozzátette, jelenleg nem látják előre, hogy a vállalat mikor lesz képes folytatni a működését a légiközlekedésben a jelenleg hazatérő járatokon túl.

Bedőlés közelében a Lufthansa Forrás: Shutterstock

Kiemelték, mindez azt is jelenti, hogy jelentős működési veszteségre számítanak az idei év második negyedévében.

A légitársaság megerősítette, „intenzív tárgyalásokat" folytatnak a csoportjuk anyaországainak kormányaival. A felek számos lehetséges pénzügyi eszköz bevetését mérlegelik annak érdekében, hogy tartósan biztosítani tudják a Lufthansa-csoport tagjainak működését a közeljövőben. Hozzátették, a menedzsment erősen bízik abban, hogy a tárgyalások sikeres megállapodáshoz vezetnek majd.

A Reuters információ szerint egyébként a lehetséges 10 milliárd eurós mentőcsomagból 4 milliárd euró érkezik majd az új német gazdaságélénkítő alapból (ESF), míg további 5 milliárd dollárt egy hitelcsomag tenne ki.

Ez utóbbi 80 százalékát a KfW német állami bank biztosítaná, a fennálló részt pedig Ausztria, Svájc, valamint Belgium adná össze.

A Lufthansa-csoport alá olyan légitársaságok tartoznak, mint az Eurowings, a Germanwings, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines, valamint a SWISS és az Edelweiss Airlines.