Reggelente előre engedik az időseket a postahivatalokban, valamint a veszélyhelyzet idején az ajánlott levelek is a postaládába kerülnek. A Magyar Posta munkatársainak biztosítottak a védőfelszerelések, hogy a nyugdíj átadásakor se veszélyeztessék az időseket – számolt be a speciális intézkedéseiről a társaság a Magyar Nemzetnek.

A postai szolgáltatás egyetemes szolgáltatás, amelyet folyamatosan, még veszélyhelyzetben is zökkenőmentesen biztosítani kell. Az ebben az időszakban meghozott intézkedéseink célja a munkatársak és az ügyfelek egészségének védelme, valamint a fertőzésveszély kockázatának csökkentése a postákon és a kézbesítésnél is – olvasható a Magyar Posta Zrt. levelében.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A vállalat védőfelszerelést biztosít minden alkalmazottjának, aki közvetlenül kapcsolatba lép az ügyfelekkel: szájmaszkot, gumikesztyűt, kézfertőtlenítőt, valamint szigetelő kézvédőkrémet is kapnak a munkatársak.

A posta az elmúlt időszakban a kézbesítést könnyítő intézkedéseket foganatosított. A sima levelek mellett már az ajánlott leveleket is a postaládába kézbesítik, valamint a tértivevényes levelek, a hivatalos iratok és a csomagok a megszokottól eltérően aláírás nélkül, csupán a személyi igazolvány adatainak egyeztetésével – a biztonságos távolságtartás mellett – átvehetők.

Mivel utalványok kézbesítésénél elengedhetetlen a minimális érintkezés, ezért a nyugdíjasoknak könnyebbséget biztosít a társaság azzal, hogy rábízhatják egy ismerősre, rokonra is a nyugdíj átvételét egyszerűsített meghatalmazási nyomtatvány kitöltésével. Ráadásul az ismételt kézbesítést is kérhetik, a vészhelyzetre való tekintettel díjmentesen.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A postákon rendszeresen fertőtlenítenek, és kiemelt figyelmet fordítanak a gyakran használt felületekre, mint a kilincsek és pultok, valamint leheletfogó paravánokat szereltek fel.

A hatvan év felettieknek továbbá elsőbbséget biztosítanak a postákon, amennyiben a nyitást követő első órában érkeznek. Szintén az időseket érintő fokozottabb fertőzésveszély miatt döntött úgy a posta, hogy a márciusi nyugdíjakat a megszokottnál gyorsabban és az előírthoz képest három nappal hamarabb kézbesíti.