Az Öböl-menti országok ismét felvásárlásokra készülnek

Capital Gate Abu-Dzabi Dhabi
Kilátás a Hyatt Capital Gate Hotelből
Vágólapra másolva!
Az Öböl-menti független befektetési alapok, köztük a Szaúd-Arábiai Nyílt Beruházási Alap és az Abu Dhabi Mubadala olyan felvásárlásokra készülnek, amelyeknél az eszközértéket nagyon lecsökkenti a koronavírus-járvány.
Vágólapra másolva!

A bankárok és az alapokhoz közel állók szerint olyan területeken kívánnak befektetni, amelyek globális fellendülést mutatnak,

például az egészségügyben, a technológiában és a logisztikában.

Az egyik magas rangú tisztviselő elmondta a Financial Times-nak, hogy a királyság külön csoportot hozott létre a globális válság középtávú és hosszútávú hátrányainak és előnyeinek vizsgálatára.

A Szaúdi Alap az elmúlt hetekben már számos nagyszabású befektetést hajtott végre, a Carnival sétahajótól kezdve a Royal Dutch Shell, a Total, a Repsol, az Equinor és az Eni olajcsoportokig. Nemrég egy olyan befektetői csoport vezetőjeként tárgyaltak, melynek eredményeképpen a Newcastle United angol labdarúgó klubot is felvásárolják egy 300 millió fontnyi (121,6 milliárd forintos) üzlet részeként.

"Nagyon érdekes területeket azonosítunk, legyen szó akár logisztikáról, technológiáról, távgyógyításról, vagy akár más ígéretes lehetőségekről" - nyilatkozta egy tisztviselőjük.

Az Abu Dhabi legaktívabb független befektetési csoportja, a Mubadala is keresi a beruházási lehetőségeket az Egyesült Államokban és Európában, valamint Kínában, például az egészségügyi technológiák területén. Egy, a 230 milliárd dolláros alapot jól ismerő szakértő azt mondta a lapnak, hogy

nagyon körültekintőek, és arra várnak, hogy megfelelő időben kezdjék el a nagyobb léptékű tőkebefektetéseket, kiemelve az élvonalbeli gyógyszeripari és egészségügyi lehetőségeket.

Abu Dhabi Forrás: AFP/hemis.fr/Gardel Bertrand

A 320 milliárd dolláros Katari Beruházási Hatóság, amely már tulajdonrészt szerzett a legmagasabb londoni épületben, a Shardban és a Harrods áruházban, további befektetési lehetőségeket keres Észak-Amerikában és Ázsiában, tavaly pedig egy külön csapatot is létrehozott a feltörekvő latin-amerikai, afrikai és ázsiai piacokon történő közvetlen részesedések elemzése céljából.

A befektetési lehetőségek jelenlegi keresése pontosan tükrözi a 2008–2009-es globális pénzügyi-gazdasági válság idején megtapasztalt helyzetet, amikor is Katar és Abu Dhabi dollármilliárdokat fektettek be olyan, nehézségekkel küzdő cégcsoportokba, mint például a Barclays, a Credit Suisse, a VW Porsche vagy a Daimler.

Mivel azonban a koronavírus-járvány hatása ugyanúgy sújtja az Öböl-menti országok gazdaságait is, mint a világ más részeit, ezért a bankárok nem számítanak az előző válságnál megtapasztalt mértékű tranzakciókra, ám kutatnak a „jó ajánlatok" után, melyből jut most elég bőven.

Forrás: FT.com