Ismét meredeken csökken az olaj ára

olaj, kőolaj, pumpa
A pumpjack lifts crude oil in 20 km from Baku. Azerbaijan, Monday, September 5, 2016 Saudi Arabia opposed the freezing of oil production, about this said today the Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom Khalid Al-Falih. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Meredeken csökkentek a határidős világpiaci olajárak a szűkös tárolási kapacitásokat és a világgazdasági helyzetet övező aggodalmak miatt.
Vágólapra másolva!

Különösen jelentősen, 25 százalék körüli mértékben csökkent a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára, mert a befektetők attól tartanak, hogy hamarosan megtelnek a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Közép-európai idő szerint délután három óra körül a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent júliusi szállításra, hordónként 5,84 százalékos mínuszban, 23,36 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 23,67 százalékos veszteségben, 12,93 dolláron forgott.

A WTI-t eddigi napi minimumán 25,57 százalékos mínuszban, 12,61 dolláron, a Brentet pedig 6,49 százalékos veszteségben, 23,2 dolláron jegyezték.

A határidős piacokon már a harmadik egymást követő héten - és az utóbbi kilenc hétből nyolc héten - csökkentek az olajárak. A befektetők attól tartanak, hogy megismétlődhet az a múlt heti történelmi esemény, amikor története során először negatívba fordult a WTI ára az éppen kifutó határidős jegyzésekben.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

A cushingi tározókban április közepén kapacitásuk 70 százalékán állt az olajszint.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) arra számít, hogy az év második felében 40 dollár körül fog ingadozni a nyersolaj hordónkénti ára. Mohamed Akráb, az OPEC soros elnöki tisztségét betöltő Algéria energetikai minisztere egy televíziós nyilatkozatban elmondta, arra számítanak, hogy a kitermelést korlátozó megállapodásnak köszönhetően

május-júniusban 35 dollárra kúsznak fel az árak.

Az OPEC 14 tagállama és a velük szövetséges tíz ország, élükön Oroszországgal – az OPEC+ néven ismert csoport – április közepén állapodott meg abban, hogy napi 9,7 millió hordóval csökkentik kitermelésüket májusban és júniusban.