Drónokkal szállítják a gyógyszereket Amerikában

2025 után jelentős fejlődésnek indulhat az utasszállító drónok piaca
Vágólapra másolva!
A UPS (United Parcel Service) drónokat vet be annak érdekében, hogy eljuttassa a gyógyszereket Florida egyik legnagyobb, 130 ezer lakost számláló közösségébe, a The Villages-be, ahol javarészt nyugdíjasok élnek.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint már május elején megkezdődik a drónos orvosságkiszállítás Florida államban. A szerkezet még előző évben kapott engedélyt, azonban eddig még nem sokszor vetették be.

A járványhelyzet miatt azonban a UPS úgy döntött, hogy élesben is kipróbálja a megoldást, ha pedig működik, akkor országszerte elterjedhet.

Illusztráció Forrás: Roland Berger (Rolandberger.com)

Az induláskor a drónok egy központi helyen fogják lerakni a megrendelt orvosságokat, ott egy alkalmazott összeszedi a szállítmányt és kézbesíti az otthonokba golfkocsi segítségével. A végső cél, hogy egyenesen a megrendelőhöz is ki tudják majd szállítani az árút a drónokkal.

Bala Ganesh, a UPS technológiai részlegének vezetője szerint ez az első lépés a modell tökéletesítéséhez.

A drónokkal történő csomagszállításban sokan régóta bíznak, hiszen gyors, egyszerű és kifejezetten jól jön akkor, ha az emberek nem hagyhatják el otthonukat. Az amerikai légügyi hatóság azonban meglehetősen óvatosan áll az újfajta csomagszállítási megoldáshoz, éppen ezért a legtöbb hasonló kezdeményezés csak kísérlet jellegű.