A kormány által nyújtott bértámogatás célja a munkahelyek védelme - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás kiemelte, a magyar emberek munkahelyeit meg kell védeni, amennyi munkahelyet a koronavírus elpusztít, annyi új álláshelyet kell létrehozni. 

A balliberális kormányokkal ellentétben a jelenlegi kabinet nem segélyezéssel, hanem munkahelyteremtéssel és bértámogatással fogja kezelni ezt a nehéz helyzetet  - erősítette meg az államtitkár, hozzátéve, az április 16-án elindított bértámogatási programban a szakmai szervezetek és a kamarák javaslatait is figyelembe vették.

Ezekkel a szervezetekkel folyamatos a kapcsolattartás, a közös cél a magyar munkahelyek megvédése - mondta Schanda Tamás.

Schanda Tamás államtitkár a munkahelyek védelméről beszéltForrás: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Az intézkedés részleteiről szólva elmondta:

  • A programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg munkavállalója munkaviszonyát, és bért fizet az alkalmazott csökkentett munkaidejére, egyéni fejlesztési idejére.
  • A munkavállaló pedig azt vállalja, hogy munkáját ellátja, és a fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére áll.

Az állam a kieső munkaidőre jutó bér hetven százalékát téríti meg, ez a segítség a rövidített idejű munkavégzés alatt jár legfeljebb három hónapig. A kérelmeket digitálisan, a cégkapun keresztül a kormányhivataloknak kell benyújtani, az elbírálásra nyolc nap áll rendelkezésre - ismertette az államtitkár. 

A bértámogatás akár több százezer munkahely megőrzését is szavatolhatja, azaz több százezer, a járvány miatt nehéz helyzetbe került családnak jelenthet segítséget, illetve cégek tömegének biztosíthatja a túlélést  - jelentette ki Schanda Tamás.

Beszélt arról is, hogy a kormány elindított egy speciális kutatásfejlesztési bértámogatást is, amely mintegy 33 ezer kutatót és mérnököt érinthet. Az intézkedés keretében a munkáltatók dolgozónként havonta akár 318 ezer forintot kaphatnak. A támogatásra azok a cégek pályázhatnak, amelyek a versenyszférában a kutatás-fejlesztés és az innováció területein tevékenykednek - közölte.

Az államtitkár emlékeztetett, a vállalkozásoknak lehetőségük van rendkívül kedvező kamattal kétéves futamidejű munkahelymegtartó hitel felvételére, amely a munkavállalók kilenchavi bérének finanszírozására fordítható.

A magyar emberek az elmúlt tíz évben bizonyították, nem segélyből, hanem munkából akarnak és tudnak is megélni - mondta Schanda Tamás.

Hozzátette, aki a járvány okozta válság miatt elveszíti a munkáját, az legkésőbb három hónap elteltével újra munkát fog kapni. 

Ebben a kormány támogatni fogja a cégeket, és ha kell, akkor az állam fog munkát kínálni a dolgozni akaróknak - jelezte az államtitkár. Mint mondta, az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a május elején életbe lépő új védekezési szakaszban fokozatosan újrainduljon a magyar gazdaság.