A Royal Dutch Shell olajipari óriás a második világháború óta először döntött úgy, hogy csökkenti részvényesei osztalék-kifizetését, miután az olajárak drámaian visszaestek – írja a CNBC.

A Shell igazgatósága nyilatkozatban tette közzé, hogy az első negyedéves osztalékot részvényenként 66 százalékkal 0,16 dollárra csökkentik az előző évi 0,47 dollárról.

IllusztrációForrás: AFP/Eric Piermont

A hosszú távú gazdasági bizonytalanság, a gyengébb nyersanyagárak, a magasabb volatilitás, valamint bizonytalan keresleti kilátások kockázata miatt döntött úgy az igazgatótanács, hogy csökkentik az osztalékot – összegezte Chad Holliday, a Royal Dutch Shell igazgatóságának elnöke.

A Shell arról is beszámolt, hogy első negyedéves bevétele 2,9 milliárd dollárt ért el – ami 46 százalékos csökkenés a 2019 első negyedévi 5,3 milliárdos profittal szemben.

A Refinitiv által megkérdezett elemzők ugyanakkor 2,5 milliárd dolláros nettó bevételre számítottak.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rpe/Albert Nieboer

A vállalat részvényei a reggeli órákban több mint hét százalékkal estek. 


A Shell vezérigazgatója, Ben van Beurden szerint az energiapiac jelenleg rendkívül nagy kihívás előtt áll, és hozzátette, hogy a mostani romló makrogazdasági kilátások, valamint a közép- és hosszú távú bizonytalanság következtében a vállalat további körültekintő lépéseket is tervez.