A mezőgazdaságot érintő piaci nehézségek és a közeljövő kihívásai – különös tekintettel a koronavírus-járvány által okozott jelenlegi piaci és gazdasági nehézségekre – alapján szükség van a már meglévő mezőgazdasági kockázatkezelési eszköztár bővítésére – írja a Magyar Hírlap.

Az Európai Unióban elsőként Magyarországon vezethetik be a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert. Az erről szóló törvényjavaslatot Nagy István agrárminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek – közölte az Agrárminisztérium.

IllusztrációForrás: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

A tárca ismertette, a hazai mezőgazdasági kockázatkezelés az egyik legfejlettebb az EU-ban. A növénytermesztés időjárási kockázatait három pillér (agrárkárenyhítés, növénybiztosítási díjtámogatás, országos jégkármérséklés) egymásra épülő elemeivel kezeli. 

Egy új, negyedik pillér bevezetésével a termelőknek lehetőségük lesz a piaci zavarokból, áresésekből vagy állat- és növénybetegségekből fakadó veszteségeiket is biztosítani. 

A krízisbiztosítási rendszerben önkéntes a részvétel: a csatlakozó termelő évente krízisbiztosítási hozzájárulást fizet, és adatot szolgáltat a referencia-időszaki és a tárgyévi mezőgazdasági jövedelem megállapításához.