Több mint kétszáz vállalkozás igényelte munkavállalóinak jelentős része után az április közepétől elérhető állami bértámogatást. A kutatás-fejlesztés (K+F) területén dolgozók után külön erre a területre szabott bértámogatást pedig több mint 130 cég vette igénybe – tudta meg a Magyar Nemzet.

Ez a szám a jövőben megsokszorozódhat, mivel tegnap óta érhető el a korábbinál jóval egyszerűbb, kevesebb adminisztrációval járó igénylés.

IllusztrációForrás: MTI/Krizsán Csaba

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke megkeresésünkre elmondta, az igénylő cégek legtöbbje hazai kis- és középvállalkozás,  az intézkedés hozzájárul az itthoni vállalkozások talpon maradásához.  Az elnök kiemelte, hogy a tapasztalatok szerint sok cég annak ellenére is az adminisztrációtól tart, hogy az nem bonyolult, továbbá bízik abban, hogy egyre több vállalkozás él a lehetőséggel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közleményében arra emlékeztetett, hogy új, módosított, egyoldalas formanyomtatványt kell kitöltenie a munkaadónak és a munkavállalónak, így egyszerűen kérvényezhető a támogatás. A módosításokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell, ugyanakkor az ügyintézési határidő a rendelet hatálybalépésének napjával újrakezdődik. A munkaszerződések automatikusan módosulnak. 

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a mai naptól lép hatályba több, bértámogatást érintő módosítás is.

IllusztrációForrás: Shutterstock.com

A kieső munkaidő ezentúl 15–75 százalékig terjedhet, azaz a részmunkaidő akár napi két óra is lehet nyolcórás eredeti munkaidő esetén. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem éri el, az egyéni fejlesztési idő alkalmazása csupán ajánlás.

A módosítással többek között az volt a szándékunk, hogy azoknak is bértámogatást tudjunk adni, akiket jobban érint a válság, így csak az eredeti munkaidő felénél kevesebb óraszámban tudnak részmunkaidőben dolgozni – idézte fel az államtitkár.

A módosítás értelmében azok a munkavállalók, akiknek a részmunkaideje ötven százalék alá csökken, havonta és egyénenként akár százezer forintot meghaladó támogatásban is részesülhetnek. Akinél nem lépi át a munkaidő csökkentése az ötven százalékot, azoknál a támogatási összeg továbbra is legfeljebb 75 ezer forint marad – ismertette az államtitkár.

A támogatást kibővítették, így igényelhető a táv- és otthoni munkavégzéshez, a munkaidőkeretben foglalkoztatottak, illetve a kölcsönzött munkaerő esetében is.