Méhbetegség elleni szer fejlesztésére nyert támogatást egy pécsi cég

2020.05.02. 12:45

Támogatást nyert, a pécsi Enviroinvest Zrt. a méhpusztulást okozó betegség elleni, környezetbarát szer fejlesztésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. A 2010-ben alakult cég pécsi székhelye és biotechnológiai kutatóintézete mellett, Dunavecsén egy elektronikai hulladékbontó üzeme van. 

A 2022 decemberéig tartó projektben a méheket sújtó bakteriális megbetegedés,

a nyúlós költésrothadás elleni szert fejleszt a pécsi cég.

A fertőzés megállításához jelenleg fel kell égetni a kaptárakat, ami súlyos anyagi károkat okoz a méhészeknek. Az új szer hatásosságát fertőzött kaptárakban tesztelik majd, és terveik szerint a készítmény bioméhészetekben is alkalmazható lesz.

illusztrációForrás: pixabay.com

A szert az Európai Unió országaiba is szeretnék exportálni. Várakozásaik szerint, a készítménynek köszönhetően az árbevételük a következő 3-5 évben 20 százalékkal nőhet majd. Tavalyi árbevételük 358,4 millió forint, míg az azt megelőző évben 278 millió forint volt. A cég adózott eredménye 2019-ben 18,7 millió forintot, 2018-ban pedig 10,1 millió forint volt.
Bár nem vállalták új munkahelyek teremtését, azonban a projekt végrehajtása során várhatóan két, magasan képzett biológust alkalmaznak majd, a jelenlegi 29 munkavállalójuk mellett.

Forrás: pixabay.com

A cégnek három üzletága van, biotechnológiai, környezetvédelmi és elektronikai hulladékfeldolgozási. A biotechnológiai szegmens további biológiai növényvédő szerek fejlesztését tervezi, illetve befektetőkkel létrehoztak egy startup céget, amely az egyik ilyen terméküket Indiában és Vietnámban készül piacra dobni.