Újabb rekordhoz közelít az arany ára

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban több elemzés is hangsúlyozta, hogy nagy menetelés előtt állhat az arany. Most a UBS szakértője jelezte, hogy a nemesfém hamarosan áttörheti a legutóbbi plafont, vagyis közel lehet az 1800 dolláros árfolyam.
Vágólapra másolva!

Az arany ára elérheti idén a korábbi csúcsát, miután a márciusi gyengülést követően látványosan kezd erőre kapni a nemesfém – mondta a CNBC-nek Joni Teves, a UBS Investment Bank szakembere.

Az elemző szerint az arany komoly növekedési potenciállal bír, aminek következtében hamarosan átlépheti az 1800 dolláros unciánkénti árfolyamot.

A közeljövőre egyébként a bank egy kicsivel szerényebb, 1790 dolláros célárat határozott meg.

Az arany unciánkénti árfolyama közép-európai idő szerint hétfő délután 1718 dolláron állt. Az aranypiaci optimizmust elsősorban az fűti, hogy jól látható, számos befektető igyekszik lecsapni a biztonságos menedékeszközre a jelenlegi bizonytalan környezetben.

Tartós emelkedésben az arany Forrás: Shutterstock

A múlt héten egyébként a World Gold Council kiadta az első negyedéves aranypiaci elemzését, melyben hangsúlyozták, a koronavírus-járvány egyértelműen a leginkább meghatározó tényező az aranypiaci kereslet alakulásában. Kiemelték, ahogy a járvány terjedése, illetve a vele járó gazdasági hatások fokozódtak, a befektetők egyre intenzívebben kezdtek lecsapni a biztonságos menedékeszközökre.

Ennek következtében az aranyban utazó tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) az elmúlt négy év legerősebb negyedéves tőkebeáramlását könyvelhették el.

A UBS szakértője ezzel együtt hangsúlyozta, az arany egyre vonzóbb eszköznek számít a mostani környezetben, amikor a bizonytalanság kiugróan magas, a gazdasági növekedés várhatóan gyengülni fog, ráadásul közben negatív reálkamat-ráták vannak a piacon. Mindezek együtt igencsak felértékelik az arany szerepét a befektetői portfóliókban.

Mindeközben egy másik elemző a CNBC-nek úgy nyilatkozott,

a kormányok és a jegybankok gazdaságélénkítő intézkedései adhatják a legnagyobb lökést az aranynak.

A Fat Prophets szakértője, David Lennox szerint ugyanis az állami élénkítő akciók megemelik az adósságkilátásokkal összefüggő kockázatokat, ráadásul a kamatcsökkentések a devizapiacon is negatív hatást válthatnak ki. Ezek együtt pedig szintén az arany felé terelhetik a befektetőket.