Áprilisban már emelkedés jellemezte a magyar tőzsdét

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 3, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks rose early Monday, bouncing after Friday's rout as markets monitored the coronavirus at the start of a week with key economic data and earnings reports. The Dow suffered the worst losses of the year on Friday as the death toll from the virus continued to climb and the ailment spread to additional countries. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
A nemzetközi tőzsdéket áprilisban mérsékelt optimizmus jellemezte. A Budapesti Értéktőzsde részvényei, az európai börzékhez hasonlóan, óvatosan emelkedett.A a BUX végül 33 138 pontról, 35 181 pontig jutott. A vezető részvények közül az Opus, a Richter, illetve a Magyar Telekom nagyobb, a Mol és az OTP kisebb mértékben emelkedett. A tőzsdei forgalom áprilisban is kimagasló volt. A 364,9 milliárd forintos összesített és a 18,2 milliárd forintos átlagos napi részvényforgalom a megelőző hónap kiugró értékeit ugyan nem érte el, de az egy évvel ezelőtti értéknél jóval magasabb volt - derül ki a Budapesti Értéktőzsde havi összesítéséből.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi események

Áprilisban felfelé indultak az árak a világ tőkepiacain. Az Egyesült Államokban különösen a vezető technológiai részvények emelkedtek sokat. Az átlagosnál jobban teljesítettek azok az ázsiai országok is, amelyek már kedvezőbb szakaszában vannak a járványnak,

a kínai, a dél-koreai és a japán index is felülteljesítő volt.

A hónapban inkább a fejlett piacok részvényei drágultak többet, a fejlődő tőzsdéken az alacsony olajár és a dollár-erősödés okozott nehézséget.

Az általános nemzetközi derűlátást elsősorban az erőteljes mentőcsomagok indokolták.

Optimizmus jellemezte a nemzetközi hangulatot Forrás: AFP/Johannes Eisele

Budapest - Blue chipek

Áprilisban a mérsékelt nemzetközi optimizmus érezhető volt a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában is,

a BUX-index végül 33 138 pontról, 35 181 pontig lépett feljebb.

A drágulás némileg szelektív volt. A kiemelkedő, 230 milliárd forintos forgalmú OTP sokáig mínuszban volt, végül a hónap utolsó kereskedési napján ő jutott magasabbra (9540 forint), mint a megelőző hónap záróértéke

Nemzetközi piacok Forrás: BÉT

A többi nagyobb forgalmú papír viszont erőteljesen drágult,

kifejezetten jól teljesített az Opus, amely 11 milliárd forintos forgalom mellett 43 százalékot emelkedett.

A Richter, a Mol és a Magyar Telekom is erőteljesebben ívelt felfelé, az 53 milliárd forintos forgalmat felmutató Richter esetében kiugróan élénk kereskedést hozott a hónap.

A legnagyobb részvények árfolyamainak alakulása Forrás: BÉT

Kisebb forgalmú papírok

Az IT-szektorban érdekelt 4iG és a szintén informatikai, de újabban több jelentős egészségügyi vásárlást (maszk- és lélegeztetőgép-beszerzést) is bejelentő Ott-One emelkedtek ki.

Ezen papírok egyetlen hónap alatt több mint 25-30 százalékot drágultak.

Az összesített áprilisi részvényforgalom ismét magas volt, 364,9 milliárd forintot tett ki. Ez ugyan nem érte el a kiugró márciusi értéket (500,7 milliárd forint),

de több mint duplája volt az előző év áprilisi 159,3 milliárd forintos forgalmi adatának.

A 18,2 milliárd forintos napi átlagos kereskedési érték szintén sokkal magasabb volt, mint a 8 milliárd forintos egy évvel korábbi adat, de elmaradt a márciusi 22,3 milliárd forinttól.

A BÉT forgalma Forrás: BÉT