A szén iránti kereslet éves szinten világszerte a legnagyobb zuhanást szenvedi el a II. világháború óta, miután a koronavírus-járvány számtalan országban a gazdaság – legalábbis részleges - leállítását idézte elő. Ez az energiahordozó már egyébként is jó ideje visszaszorulóban van, a mostani krízis pedig felgyorsította ezt a folyamatot.

Az elektromos energia előállítására használt széntüzelésű erőművek kora Európa több országában is eltűnőben van, mivel ma már egyre kevésbé nyereséges az energiatermelésnek ez a módja. A világjárvány az elmúlt időszakban ráerősített erre a folyamatra - hívja fel a figyelmet a mining.com cikke.
A globális szénkereslet az idén 8 százalékkal csökkenni fog – prognosztizálja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) abban a tanulmányában, amely a vírusnak az energiapiacra gyakorolt hatását vizsgálja.A világ legnagyobb szénfelhasználójának számító Kína 5 százalékkal kevesebb szenet fog felhasználni, mindezt annak ellenére, hogy már enyhítettek a gazdaság leállítását elrendelő intézkedéseken.
Európában, ahol sorra szabadulnak meg a szénerőművektől, 20 százalékos csökkenést valószínűsít az IEA, az Egyesült Államokban pedig 25 százalékosat.

Szénerőmű a németországi JaenschwaldébanForrás: AFP/Patrick Pleul

Az elmúlt két hétben Ausztriában és Svédországban is bezárták az utolsó széntüzelésű erőművet, amivel csatlakoztak Albániához, a Balti-államokhoz, Belgiumhoz és Norvégiához, ahol az elektromos áram előállítása már 100 százalékban szén nélkül valósul meg.

Az Egyesült Királyság a napokban új rekordot állított fel, amikor bejelentették, hogy már 20 napja nem használtak fel szenet az energiatermeléshez, 2025-re pedig végképp száműzni szeretnék ezt az energiahordozót. Németországban ezt 2038-ra valósítják meg.
Komoly megrázkódtatáson és átalakuláson megy keresztül a világ energiaipara – vélekedik a jelenlegi változásokról Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. – Napjaink példátlan egészségügyi és gazdasági válsága közepette valamennyi jelentős energiahordozó – így a szén, az olaj és a földgáz - iránti kereslet nagymértékű visszaesésének lehetünk a szemtanúi.