A Panama-csatorna működését irányító gazdasági társaság átmenetileg könnyítéseket léptetett életbe a hajók áthaladására vonatkozóan a járvánnyal összefüggésben.

Már nem kérnek foglalási biztosítékot és a foglalási díj előre fizetését a visszaigazolást követően, ehelyett az áthaladni szándékozó áruszállító hajóknak közvetlenül a csatornába való behajózást megelőzően kell kifizetniük a szükséges biztosítékot. Így akarnak könnyíteni a járvány miatt nehéz helyzetbe került ügyfeleiken, azaz a szállítmányozási társaságokon - írja a gcaptain.com.
A Panama-csatornát üzemeltető társaság közleményében azt írják, hogy már több mint egy évszázada kiszolgálják ügyfeleiket, nehezebb és könnyebb időszakokban egyaránt, ezért tisztában vannak azzal, hogy nekik is alkalmazkodniuk kell a mostani megváltozott helyzethez.Úgy vélik: az elkövetkező hónapok mindannyiuk számára nagyon sok kihívást tartogat, ezért ilyen módon szeretnének könnyíteni valamelyest a partnereikre nehezedő terheken.

IllusztrációForrás: AFP/2019 Getty Images/Mario Tama

A döntés 120 napig, azaz szeptember 1-jéig marad hatályban.Nem ez az első intézkedésük az utóbbi időszakban a Panama-csatornán való áthaladás szabályozása érdekében. Januárban már több biztonsági előírást vezettek be a saját, kiszolgáló, illetve az áthaladó hajók személyzetének védelme érdekében, majd márciusban még szigorítottak rajtuk.