A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulóját.

A meteorológiai szolgálat kedden a honlapján azt írta: a bélyeg 50 ezer példányban, Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján készült. Az alkalmi bélyegképen Magyarország egy képzelt meteorológiai térképe látható. Az alkalmi borítékon az Országos Meteorológiai Szolgálat székháza és jubileumi logója, a bélyegzőben pedig az alapításkori pecsétjének stilizált rajza található.

Forrás: posta.hu

Kitértek arra is, hogy Magyarországon már a XI. századból találni az időjárás megfigyelésére vonatkozó adatokat, 1540-től pedig rendszeresen történt valamilyen utalás az időjárás alakulására.

A Magyar Tudományos Akadémia 1868. április 6-án tárgyalta a független magyar földdelejességi intézet létrehozásának javaslatát. Ferenc József 1870. április 8-án ellenjegyezte a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapító okmányát, amely a Budapesti Közlöny május 3-i számában jelent meg. Az első igazgató Schenzl Guidó lett, aki fő feladataként a meteorológiai mérések szervezését, az állomáshálózat fejlesztését és a mérések kiértékelése mellett az ország éghajlati viszonyainak feltárását határozta meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat napjainkban meteorológiai adat-, információgyűjtő és elemző szervezet, amely egyre inkább információszolgáltató szervezetté is válik - tették hozzá.