A diákmunka olcsóbb a kölcsönzött és a főállású munkaerőnél, a diákoknak azonban idén kevesebb munkalehetőségük lesz a koronavírus-járvány miatt megváltozott munkaerőpiaci helyzet miatt, mint a korábbi évek hasonló időszakában.

Egyes területeken több mint 70 százalékkal csökkent a diák munkavállalók száma, hiszen a járvánnyal érintett szektorokban értelemszerűen diákmunka sincs – mondta a Világgazdaságnak Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet cégvezetője. Az irodai munkák esetében azonban meg tudják oldani az otthoni munkavégzést a dik munkavállalók esetében is.

A diákok átlagos órabére bruttó 1300–1400 forint körül van jelenleg, amelyből 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. A magasabb béreket kínáló szektorokban bruttó 1800–2000 forintot vagy még többet is lehet keresni.

Hamarabb betöltik az állásokat a diákmunkások idén nyáron, ezért érdemes minél hamarabb jelentkezniük azoknak, akik diákmunkát vállalnánakForrás: MTI/Balázs Attila

A Meló-Diáknál évente jellemzően 40 ezer diák vállal munkát országszerte, a nyári hónapokban pedig 10-15 ezer. Márciusban a munkák 70-80 százaléka teljesült az eredeti megállapodásokhoz képest, áprilisban már csak az 50-60 százaléka – nyilatkozta Majzik Nándor a lapnak.

Forrás: Vg.hu