MTÜ: Régiós szinten is versenyképes maradhat a turizmus

koronavírus Balatonfüred illusztráció korona vírus, Balatonfüred, fertőzés járvány betegség üres néptelen
koronavírus, balatonfüred, illusztráció
Vágólapra másolva!
A vidéki Magyarországon folyamatosan nyitnak a vendéglátóhelyek, legkésőbb pünkösdig nagyjából visszaállhat a korábbi belföldi kínálat, ebben nagy felelősségünk van ágazati és egyéni szinten. A szolgáltatók várták, hogy újrainduljon a turizmus, reméljük, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint haladva a vidék után a főváros és Pest megye is megkezdheti a felkészülést – erről és a válságkezelés során született ágazati döntésekről beszélt a Magyar Nemzetnek a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán szerint a gyors kormányzati intézkedések megalapozták, hogy fegyelmezett menetrend szerint haladva régiós viszonylatban is tartani tudjuk a versenyt, vagyis bő másfél hónapnyi leállás után minden esély megvan a járvány előtti kedvező korszakra.
Vágólapra másolva!

A kormány Pest megyén kívül elrendelt vidéki enyhítésével fokozatosan ismét elindulhat a belföldi turizmus. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint a magyarok úgy tudnak hozzájárulni a munkahelyeket biztosító gazdaság újraindulásához,

ha fegyelmezetten bár, de élnek az elérhető lehetőségekkel, vagyis a szabályok betartásával ellátogatnak a vendéglátóhelyekre, felkeresik a teraszokat, a biztonságos szabadtéri programokat, strandokat.

Az ügynökség reprezentatív lakossági felmérése szerint már júniusban sokan élnének a hazai turizmus adta lehetőségekkel. Ezt erősíteni látszik, hogy az enyhítés óta megtorpant a lemondások száma, sőt új foglalások, ajánlatkérések érkeznek.

A szakember szerint minden esély megvan az ágazat versenyelőnyére régiós szinten is.

A kontinensek közötti utazások helyett idén a belföldi forgalomban és a környező országokban erősödhet meg az idegenforgalom.

A kontinensek közötti utazások rovására erősödhet meg a belföldi turizmus idén, a koronavírus-járvány visszaszorulása után Fotó: Hirling Balint - Origo

A vezérigazgató szerint látni kell, hogy a biztonság lett a turisták elsődleges szempontja,

akik akkor tudnak visszatérni a szolgáltatásokhoz, ha megteremtik ennek körülményeit. Ehhez fogalmaz meg ajánlásokat a szektor szereplőihez az újonnan eljuttatott Covid–19-kézikönyv is, amely nemzetközi irányelveket, a működéshez gyakorlati tanácsokat fogalmaz meg.

A turizmus az előző évben a GDP 13 százalékát termelte, a piacon több tízezer magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozás működik, mintegy 400 ezer ember megélhetését biztosítva. A szektor kitettsége a bankok felé tőketartozás, kamatfizetési kötelezettség formájában 500 milliárd forint körül van, ezért nagyon komoly segítség az ágazat szereplői számára, hogy az év végéig a magánszemélyeken kívül a cégek számára is hitelfizetési moratóriumról döntött a kormány. További támaszt jelentenek az olyan döntések, mint az idegenforgalmi adó eltörlése, a SZÉP-kártyáról elkölthető összegek jelentős emelése és a különféle hitelprogramok. Erre rásegít majd az ügynökség júniusban induló belföldi lakossági kampánya is.

Forrás: Magyar Nemzet