Vizsgálja a versenyhivatal egy nagy webáruház értékesítési gyakorlatát

Woman is shopping online with laptop Wireless Technology Computer Consumerism Businesswoman Young Women Women Females Ordering Electronic Banking Banking Surfing the Net Home Shopping Paying E-commerce Electronics Store Credit Card Purchase Currency Young
Young woman shopping with credit card and laptop computer
Vágólapra másolva!
Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Alza.hu Kft.-vel és az Alza.cz a.s.-el szemben. A GVH azt vizsgálja, hogy a vállalkozások értékesítési módszere alkalmas volt-e arra, hogy azzal megsértsék a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.
Vágólapra másolva!

A GVH keddi közleménye szerint az Alza 2015 szeptembere óta olyan tájékoztatásokat tesz közzé a www.alza.hu weboldalon népszerűsített egyes termékeknél, amelyek alkalmasak arra, hogy a fogyasztó döntését sürgessék az adott termék megvásárlására. Ezek között említette a versenyhivatal például a "jelenleg X ügyfél érdeklődik a termék iránt" és az "utolsó X darab ezen az áron" típusú állításokat.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

A közlemény szerint a www.alza.hu weboldalon alkalmazott kommunikációs gyakorlat valószínűsíthetően alkalmas olyan pszichés nyomásgyakorlásra,

amely a döntési folyamat zavarásával jelentősen korlátozhatja a fogyasztó választási szabadságát,

illetve lehetőségét a tájékozott döntés meghozatalára az érintett áruról. Így olyan döntésre késztetheti az érdeklődőt, amelyre egyébként nem szánta volna rá magát.

A versenyhivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az Alza reagálása szerint kereskedelmi gyakorlata a fogyasztók érdekeit szolgálja.