A Goldman Sachs friss elemzése szerint a világgazdaság aktivitása elérhette a mélypontot, vagyis innentől megnyílik az út fölfelé. A bank elemzői úgy látják, a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések és a társadalmi távolságtartás elérte a célját. A járvány terjedése a lassulás jeleit mutatja, ami a világgazdaság egészére és támogatóan hat.

 

Noha a Goldman elemzői úgy számolnak, a világgazdaság GDP-je 16 százalékkal csökkenhetett január óta, a banknál egy V-alakú vagy U-alakú felpattanásra számítanak, attól függően, hogy mennyi idő alatt indul meg felfelé a világgazdaság – írja a Business Insider.

Az amerikai pénzintézet előrejelzése szerint beindulhat a GDP növekedése, ahogy a vállalatok és a háztartások megtanulják kombinálni a magasabb gazdasági aktivitást a szükséges biztonsági intézkedésekkel. Utóbbiak közé tartozik a maszkok és kesztyűk viselése, a gyakoribb takarítás a munkahelyeken, a nyílt terekben előírt létszámcsökkentések, a tesztelés vagy a kontaktkövetés.

A bank hangsúlyozta, a kínai növekedés igen gyors ütemű volt február után. Ha pedig a nyugati gazdaságok legalább csak részben ilyen erős növekedést tudnak produkálni, akkor a második negyedév fennmaradó részében már érezhető lesz a javulás.

Negyedéves bázison várhatóan egy V-alakú felívelés jön majd, míg éves bázison inkább U-alakú lehet a növekedés – teszik hozzá.

A Goldman Sachs elemzői optimisták a világgazdaság jövőjével kapcsolatbanForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ez azt jelenti, hogy negyedéves összevetésben a világgazdaság GDP-je az idei második negyedévben 32 százalékkal zsugorodhat, majd a harmadik negyedévben jöhet egy 16, a negyedik negyedévben pedig egy 13 százalékos növekedés.

A Goldman optimizmusát egyfelől az fűti, hogy úgy tűnik, a járványügyi intézkedések hatásosak a koronavírus terjedésének megfékezésében. Másfelől pedig mivel a kormányok különböző stratégiákat választottak, idővel egyre világosabb lesz, melyik a legsikeresebb modell – az újranyitások tekintetében is.

Hozzátették, a jegybankok és a kormányok masszív és gyors élénkítései szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a világgazdaság hamar visszatérjen a járvány előtti szintre.

A legnagyobb kockázatot az jelentheti, ha a gazdaságok újranyitása következtében a járvány terjedése esetleg ismét felgyorsul. Ekkor ugyanis a teljes globális növekedés is óriási ellenszélbe kerülhet.