Goldman Sachs: Megnyílik az út fölfelé a világgazdaságban

China's May exports up 15.5 percent, imports up 22.1 percent China Chinese May imports exports economy finance trade product port harbour financial labour dock shipping container
A cargo ship loaded with containers to be shipped abroad berths at the Port of Qingdao in Qingdao city, east China's Shandong province, 7 June 2017. Both China's exports and imports surged in May, beating expectations, customs data showed Thursday (8 June 2017). Exports in yuan-denominated terms hit 1.32 trillion yuan (about 194 billion U.S. dollars) last month, up 15.5 percent year on year, higher than market expectations and the 14.3 percent growth in April, according to the General Administration of Customs (GAC). Imports grew 22.1 percent in May, much faster than market forecasts and the 18.6 percent growth in April.
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs friss elemzése szerint a világgazdaság aktivitása elérhette a mélypontot, vagyis innentől megnyílik az út fölfelé. A bank elemzői úgy látják, a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések és a társadalmi távolságtartás elérte a célját. A járvány terjedése a lassulás jeleit mutatja, ami a világgazdaság egészére és támogatóan hat.  
Vágólapra másolva!

Noha a Goldman elemzői úgy számolnak, a világgazdaság GDP-je 16 százalékkal csökkenhetett január óta, a banknál egy V-alakú vagy U-alakú felpattanásra számítanak, attól függően, hogy mennyi idő alatt indul meg felfelé a világgazdaság – írja a Business Insider.

Az amerikai pénzintézet előrejelzése szerint

beindulhat a GDP növekedése, ahogy a vállalatok és a háztartások megtanulják kombinálni a magasabb gazdasági aktivitást a szükséges biztonsági intézkedésekkel.

Utóbbiak közé tartozik a maszkok és kesztyűk viselése, a gyakoribb takarítás a munkahelyeken, a nyílt terekben előírt létszámcsökkentések, a tesztelés vagy a kontaktkövetés.

A bank hangsúlyozta, a kínai növekedés igen gyors ütemű volt február után. Ha pedig a nyugati gazdaságok legalább csak részben ilyen erős növekedést tudnak produkálni, akkor a második negyedév fennmaradó részében már érezhető lesz a javulás.

Negyedéves bázison várhatóan egy V-alakú felívelés jön majd, míg éves bázison inkább U-alakú lehet a növekedés – teszik hozzá.

A Goldman Sachs elemzői optimisták a világgazdaság jövőjével kapcsolatban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ez azt jelenti, hogy negyedéves összevetésben a világgazdaság GDP-je az idei második negyedévben 32 százalékkal zsugorodhat, majd a harmadik negyedévben jöhet egy 16, a negyedik negyedévben pedig egy 13 százalékos növekedés.

A Goldman optimizmusát egyfelől az fűti, hogy úgy tűnik, a járványügyi intézkedések hatásosak a koronavírus terjedésének megfékezésében. Másfelől pedig mivel a kormányok különböző stratégiákat választottak, idővel egyre világosabb lesz, melyik a legsikeresebb modell – az újranyitások tekintetében is.

Hozzátették, a jegybankok és a kormányok masszív és gyors élénkítései szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a világgazdaság hamar visszatérjen a járvány előtti szintre.

A legnagyobb kockázatot az jelentheti, ha a gazdaságok újranyitása következtében a járvány terjedése esetleg ismét felgyorsul. Ekkor ugyanis a teljes globális növekedés is óriási ellenszélbe kerülhet.