Már Békés megyében is ellenőrzik a baromfikat

2020.05.06. 08:41

Újabb megyében rendelte el a baromfiállományok vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézkedés elsődleges célja a madárinfluenza további terjedésének megakadályozása – írja a Magyar Nemzet.

A Nébih tájékoztatása szerint a továbbiakban ezekről a területekről az ország bármely részébe irányuló szállítmányokat – függetlenül attól, hogy a szárnyasok egyenesen a vágóhidakra vagy a baromfinevelő telepekre kerülnek – minden esetben ellenőrizni kell.

A mintát a tervezett szállítást megelőző 48 órán belül kell levenni. Ugyanakkor a napos baromfikra az intézkedés nem vonatkozik.

IllusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

Március óta terjed a kór az országban: Bács-Kiskun és Csongrád megyében – ahol elsőként ütötte fel a fejét a megbetegedés – április közepéig 226 állattartó telepen mutatták ki a H5N8 vírus jelenlétét. A betegség miatt mintegy három és fél millió baromfit öltek le. A gazdák kára a szakemberek szerint több milliárd forint is lehet.

A járványt szigorú hatósági előírásokkal igyekeznek megfékezni. A gazdálkodók az egész országban kizárólag zárt körülmények között tarthatják a szárnyasokat, emellett a higié¬niai szabályokra is kiemelt hangsúlyt kell helyezniük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK