Csak lassan áll talpra a kínai turizmus

Kínai turisták
Tourists pose for selfies in front of Chinese national flags at a park during the National Day and Mid-Autumn Festival holiday in Beijing, China, 1 October 2017. Tourism income in China rose 12.2 percent year on year on Sunday (1 October 2017), the first day of the country's National Day holiday, China National Tourism Administration (CNTA) said. Total tourism revenue hit 96.5 billion yuan (14.5 billion U.S. dollars), according to the CNTA. The country's major tourist destinations received a total of 113 million visitors on Sunday, up 10.5 percent year on year.
Vágólapra másolva!
A május eleji ünnepi időszak megmutatta, mennyire tudott talpra állni a kínai turizmus a járvány enyhülésével. Egyelőre még az látszott, a lakosság erősen visszafogta magát, aminek következtében a szektor bevételei 60 százalékkal csökkentek tavalyhoz képest. Úgy tűnik, Kínának időre van szüksége ahhoz, hogy a turisták beinduljanak.
Vágólapra másolva!

A május 1. és május 5. közti időszak volt az első ünnepi időszak Kínában a koronavírus-járvány enyhülése óta. Idén összesen 115 millió belföldi utazást regisztráltak az országban, aminek következtében a turisztikai szektor összbevétele 47,56 milliárd jüan (6,79 milliárd dollár) volt – írja a CNBC a hivatalos kínai adatok alapján.

Ez azonban közel 60 százalékos (pontosan 59,58 százalékos) csökkenés volt a tavalyi összbevételhez (117,67 milliárd jüan) képest.

Ráadásul a tavalyi ünnepi időszak az ideinél egy nappal rövidebb ideig tartott. 2019-ben egyébként 195 millió belföldi utazást regisztráltak.

Mindazonáltal nem minden turisztikai területen mértek csökkenést. A Ctrip nevű online foglalási oldal például közölte, az autóbérlések 10 százalékkal emelkedtek a tavalyi szinthez képest. Az oldal szerint az ország legnépszerűbb területeinek idén Sanghaj, Csengdu (Szecsuán tartomány fővárosa), valamint a Hajnan szigetének egyik városa, Sanya számítottak.

Még nem állt helyre teljesen a kínai turizmus Forrás: AFP/Imaginechina/Yu Hongen

A koronavírus tavaly év végén jelent meg Kínában, és az országban több mint 4600 halálos áldozata volt a járványnak. Annak érdekében pedig, hogy a hatóságok korlátok közé szorítsák a terjedést, az ország számos területén korlátozó intézkedéseket hoztak, például jelentősen meghosszabbították a holdújévi ünnepi szezon gazdasági leállásait. A főváros, Peking, például kiemelkedően szigorú intézkedéseket hozott, amikor előírta, mindenkinek, aki az ország más területéről érkezik a városba, automatikusan 14 napos házi karanténba kell vonulnia – ez még akkor is érvényben volt, amikor a járvány már stagnált az országban.

A házi karantén szabályokat egyébként a városban pont egy nappal a május eleji ünnepi szezon kezdete előtt törölték el.

Közben pedig május 1-jén újranyitott a látogatók előtt a Tiltott Város palotamúzeuma is, melyet januárban épp a járvány miatt zártak be.

A kínai állami média közlése szerint a múzeum az ünnepi időszakban napi nagyjából 5000 látogatót fogadott.