Bővült a hazai kiskereskedelem márciusban

vásárlás karantén szájmaszk bolt szupermarket
Vágólapra másolva!
Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 12,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,5 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 16,7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A teljes kiskereskedelem forgalma az idei év harmadik hónapjában folyó áron 1045 milliárd forint volt.

Az idei első negyedévben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 7,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Illusztráció Fotó: Mudra László [origo]

A bolttípusok forgalmának alakulásán is meglátszik, hogy az emberek a napi fogyasztási cikkeket részesítették előnyben. 38 százalékkal növekedtek az eladások a gyógyszertárakban, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben, és 15 százalékkal az élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, miközben drasztikus visszaesést szenvedtek el a textil-, ruházati és lábbeli- és a használtcikk-üzletek, de a járványt megsínylette a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, a bútor-, műszakicikk-üzletek forgalma is.

A változások egyértelmű nyertese a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volt, a márciusi 82 milliárd forintos értékesítési volument tavaly egész évben csak a Black Friday és a karácsonyi vásárlások miatt főszezonnak számító november-december múlta felül.

Az emelkedés különösen annak fényében jelentős, hogy a statisztika az online élelmiszerrendeléseket a nemélelmiszer-kiskereskedelembe sorolja.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a friss kiskereskedelmi adatokkal kapcsolatban elmondta:

Majd hozzátette: az online pénztárgépek adatai jelentős visszaesést mutatnak, abban bízunk, hogy májustól a veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos enyhítésével, az elhalasztott vásárlások pótlásával megkezdődik a válságból való kilábalás. A szektor cégei alaposan kiérdemelték a vásárlók bizalmát és támogatását, hiszen a legnagyobb kihívást jelentő időszakban is komoly fennakadások és tartós készlethiány nélkül gondoskodtak a magyar családok biztonságos ellátásáról.