Moszkvában keddtől újraindul minden ipari és építőipari vállalat, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett - jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével megtartott videókonferencián.

Szobjanyin hozzátette ugyanakkor, hogy a kötelező karantén előírásain a főváros annak ellenére sem enyhít, hogy a moszkvai kórházakban kezelt Covid-19-betegek száma immár két hete nem emelkedik. Putyin támogatásáról biztosította a fővárosi polgármester által ismertetett elképzelést.

Anna Popova orosz tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpoterbnedzor) vezetője ugyanezen a tanácskozáson azt javasolta, hogy a régiók vezetői az enyhítésről három tényező függvényében döntsenek:

  • a fertőzöttek számának növekedését, a
  • szabad kórházi ágyállományt, és
  • a szűrés arányát vegyék figyelembe, az adatok kéthetes - a lappangási időszaknak megfelelő - visszamenőleges értékelése mellett. 
Moszkvai látképForrás: Sputnik/Natalia Seliverstova

Popova a korlátozások feloldását szakaszosan, három, egymást egy-két hét eltéréssel követő lépésben javasolta végrehajtani.

Mint elmondta:

  • Először a szabadtéri sportolásra, a gyereksétáltatásra, valamint a kis alapterületű kereskedelmi és szolgáltató egységek működésére vonatkozó tilalmat lehetne feloldani, a távolságtartás fenntartása mellett.
  • Második lépésben a családtagokkal való séta, valamint a nagy alapterületű kereskedelmi és szolgáltató egységek működésének engedélyezését javasolta.
  • A harmadik lépés szerinte a terek és parkok, a területük nagyságától függetlenül az összes üzlet és szolgáltatás, a közoktatási intézmények, a szállodák és a közétkeztetési intézmények megnyitása lenne.

Popova elmondta, hogy a 85 orosz régióból 68-ban kötelező maszkviselést rendeltek el.

Putyin kijelentette, hogy az ország régióiban a járványhelyzet eltérően alakul, ezért egyesekben közülük fenn kell tartani, sőt szigorítani kell a megelőző intézkedéseket, máshol pedig már tervezhető a visszavonásuk.
Nem szabad elhamarkodottan cselekedni, minden óvatlanság és sietség töréshez és visszacsúszáshoz vezethet. A legkisebb hiba ára a biztonság, az emberek élete és egészsége lehet, ezért rendkívül nagy felelősséggel jár minden döntés, amelyet a kormány tagjai és a regionális kollégák meghoznak" - mondta Putyin.