Mutatjuk, milyen levéllel támadnak az adathalászok a NAV nevében

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Újra rosszindulatú adathalász e-mailek bukkantak fel a magyar interneten. Ezek révén - vélhetően a közelgő személyijövedelemadó-bevallási határidő kapcsán - ismeretlenek próbálnak visszaélni a felhasználók jóhiszeműségével. Mutatjuk, mire figyeljen, ha ilyen levelet kap!
Vágólapra másolva!

Az Origo információi szerint, újra adathalász e-mailekkel próbálkoznak ismeretlenek megszerezni érzékeny adatokat.

Ezek birtokában előfordulhat, hogy az azokat gyanútlanul megadók kárára visszaéléseket követnek el, ezért legyen nagyon figyelmes.

A csalók újra próbálkoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében, ezért különösen legyen óvatos, ha ezt vagy ehhez hasonló levelet kap:

Egy adathalász e-mail: ha ilyet kap, azonnal törölje Forrás: Origo

A rosszindulatú, adathalász levelek egy részét könnyű felismerni, noha elsőre megtévesztők lehetnek, hiszen hivatalos levélre emlékeztetően szerkesztik azokat, többek között jogszerűtlenül felhasználva a NAV nevét is abban.

Több jel azonban árulkodó lehet. Ilyen a furcsa, magyartalan nyelvezet, a helytelen használata a kifejezéseknek (a fenti képen a "pályázat" szó például).

Szintén árulkodó lehet az, ha ellenőrizzük az e-mail címet, vagy egerünket a levélben elhelyezett linkre mozgatjuk, mely minden bizonnyal egy adathalász oldalra visz (a képen kék aláhúzás jelöli). A linkre ne kattintsunk rá, de ily módon láthatjuk, hogy a weboldal neve nem tükrözi egy hivatalos kormányzati oldal nevét, illetve annak szokott struktúráját sem.

Az ilyen leveleket azonnal töröljük elektronikus postafiókunkból, és távolítsuk el a "Kuka" vagy "Szemét" mappából is.

Soha ne kattintsunk az abban elhelyezett, törvénytelen adatgyűjtésre létrehozott oldalra mutató linkre. Ha mégis ilyen oldalra jutunk, azon soha semmilyen körülmények között ne adjunk meg semmilyen személyes, vagy pénzügyeinkhez kapcsolódó adatot.