Lassan ismét érdemes lehet részvényt venni

tőzsde, koronavírus
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange during the opening bell on March 10, 2020 in New York. - Wall Street stocks bounced early Tuesday, recovering some of the losses from the prior session's rout, in anticipation of stimulus measures to address the economic hit from coronavirus. About 15 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average stood at 24,484.20, up 2.7 percent or around 630 points. The index lost more than 2,000 points on Monday in its worst session since 2008. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Vágólapra másolva!
A BlackRock szerint végre eljött az idő, amikor már a hosszú távú befektetőknek is érdemes részvényeket vásárolniuk. A világ legnagyobb vagyonkezelője szerint a piaci helyzet már indokolja a kockázatosabb eszközök vételét.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb vagyonkezelője szerint a koronavírus-járványra adott állami reakciók gátat fognak szabni a gazdasági sokkhatásoknak, aminek következtében a fundamentumok is erősödnek. Következésképpen a 6500 milliárd dollárnyi vagyont kezelő BlackRock elemzői úgy látják, a hosszú távú befektetők is elkezdhetnek kockázatosabb eszközöket (például részvényeket vagy feltörekvő piaci kötvényeket) vásárolni – írja a Business Insider.

Köszönhetően a sikeres válságkezeléseknek, a koronavírus-járvány összesített gazdasági hatása jóval elmarad majd a 2008-as válságétól

– tették hozzá.

Ezzel együtt a járvány következtében kialakuló kötvénypiaci rali, illetve a részvénypiaci mélyrepülés olyan helyzetet idézett elő, amikor a befektetők már kedvezően át tudják alakítani a portfólióikat. Ez azt jelenti, hogy el lehet kezdeni eladni a biztonságos állampapírokat, és beszállni a kockázatosabb eszközökbe – vélik a BlackRock szakemberei.

Eljött a kockázatosabb befektetők ideje? Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ráadásul jelenleg az látszik, hogy az amerikai államkötvények nem is tudnak olyan erős védelmet nyújtani a befektetőknek, mint tették azt korábban. A fejlett gazdaságok állampapírjai ugyanis hagyományosan arra szolgálnak, hogy biztonságos egyensúlyt nyújtsanak a befektetők portfólióiban.

A BlackRocknál kiemelték, a csökkenő hozamok lehúzták az eszközökön realizálható profitokat is, aminek következtében a kötvények most nem olyan vonzók, mint korábban voltak.

A vállalat emellett számos eszközosztályban frissítette az ötéves hozamkilátásokat. A lista élén a feltörekvő piaci kötvények és részvények állnak, melyeket a fejlett piaci részvények követnek. Az amerikai állampapírok jelenleg a lista alján kaptak csak helyet. Hozzátették, a járvány kitörése után látott részvénypiaci zuhanások automatikusan javították az ötéves hozamkilátásokat.

Mindazonáltal a hosszú távú optimizmus mellett a BlackRock arra figyelmeztet, rövidebb távon még számos kockázati tényező van a rendszerben.

Kiemelték, a magas hozamú, úgynevezett bóvlikötvények piacán nem szabad figyelmen kívül hagyni a magas csődkockázatot.

Vagyis továbbra is probléma lehet, hogy ha elkezd beindulni egy vállalati csődhullám, akkor ezek magukkal húzzák az egyébként igen vonzó hozamú hiteleszközöket.