Július elsejétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára csütörtökön a parlamentben.

Az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításának általános vitájában Izer Norbert elmondta, a törvényjavaslat elfogadásával a kormány a vállalkozásokat segítené abban, hogy kilábaljanak a járványügyi veszélyhelyzet okozta gazdasági visszaesésből. 

A szociális hozzájárulási adó csökkentésével idén 160, jövőre pedig több mint 330 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Jelentős könnyítést kapnak a vállalkozások - IllusztrációFotó: Pályi Zsófia [origo]

Emellett – értékelése szerint – kedvezően módosulnak a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) a szabályai is, változatlan adófizetési kötelezettség mellett.

Izer Norbert szerint a beruházások ösztönzésére hathat az a szabály, hogy a következő négy évben a magyarországi beruházást tervező cégeknél a beruházásra fordítani kívánt nyereség akár teljes társaságiadó-mentességben is részesülhet  - írja a Magyar Nemzet.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkáraForrás: MTI/Illyés Tibor

Elmondta azt is, hogy a bankok járványügyi különadójából 55 milliárd forintra számítanak. 

A hitelintézeteket egyszeri befizetési kötelezettség terheli, és a befizetett összeget a következő öt évben – egyenlő mértékben levonva a bankadóból – adóvisszatartás formájában visszakapják – tette hozzá.