A várakozások felett nőtt a Richter árbevétele és nyeresége is

embléma ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET épületfotó expedíciós épület FOTÓ FOTÓTÉMA furgon gyár ipari létesítmény logo SZIMBÓLUM
Budapest, 2016. február 7. A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat expedíciós épülete a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Jóval az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége idén az első negyedévben, a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 29,1 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 34,6 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest, árbevétele pedig 16,3 százalékos emelkedéssel 141,4 milliárd forint lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közölt gyorsjelentés szerint.
Vágólapra másolva!

Az elemzői konszenzus alapján az árbevétel 13 százalékkal 137,4 milliárd forintra emelkedhetett az idei első negyedévben, az elemzők mindegyike növekvő árbevételt várt 2019 azonos időszakával összehasonlítva. Az adózott eredmény esetében 6,1 százalékkal magasabb, 23,4 milliárd forintos profitot vetített előre a konszenzus medián.

A világjárvány hatásáról a jelentésben kiemelik: a vállalat tőkeerős, jelenleg semmilyen hitelállománnyal nem terhelt mérlege, amit folyamatosan pozitív egyenlegű pénzáramlás egészít ki, szilárd alapot biztosít a válság és az azt várhatóan követő gazdasági lassulás idejére egyaránt.

Idén 3 százalékkal nőhet az árbevétel

A Richter Gedeon Nyrt. euróban 3 százalékos csoportszintű árbevétel-növekedésre számít az idén, ha az árfolyamok nem változnak jelentősen - jelentette be Orbán Gábor vezérigazgató az első negyedéves eredményeket értékelő online sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

Hozzátette: februárban még egész évre 5 százalékos növekedést vártak, azóta azonban a koronavírus-járvány rontotta a kilátásokat.

A nagykereskedelemi szegmensben stagnálásra, a gyógyszergyártásban 4 százalékos bevételnövekedésre számítanak 2020-ban, ugyancsak euróban kifejezve

- mondta.

Megerősítette:

történelmi rekordot ért el az árbevételben 2020 első negyedévben a Richter.

Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatti felvásárlások egyszeri jelentős hatást okoztak, ennek a következő negyedévre pedig kifejezetten kedvezőtlen hatása lehet a felhalmozott készletek miatt. Úgy vélte, hogy az idei árbevételre jelentősen hat az amerikai piac, ahol 20 százalékos bővülést várnak, az orosz piacon 3 százalékos emelkedésre számítanak. A nyugat-európai régió teljesítményében 3 százalékos bevételcsökkenést jelzett előre a vezérigazgató.