Jelentős termeléscsökkenés jöhet a német villamosenergia-iparban

Energy facilities in Crimea electricity light pole support energy cables polymer electricity transmission lines electric energy insulators energy supply SQUARE FORMAT
Nagyfeszültségű vezeték Szimferopolnál
Vágólapra másolva!
Az év első két hónapjában még nem éreztette hatását a német villamosipari ágazat termelésén a koronavírus-járvány, márciusban azonban már számottevő visszaesést okozott a megrendelések beérkezésében, és ennek függvényében a második negyedévben a teljesítménymutatók jelentős romlását várja a ZVEI szakmai képviseleti szervezet a honlapján közzétett jelentésben.
Vágólapra másolva!

Márciusban 9,2 százalékkal csökkentek a német villamosipari ágazat vállalatainak megrendelései. Mivel azonban januárban és februárban még nem éreztette hatását a járvány, az első negyedévben a megrendelések "csak" 5,1 százalékkal csökkentek az előző évihez képest.

A villamosipari szakmai képviseleti szervezet, a ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) vezető közgazdásza, Andreas Gontermann szerint a járványvédelmi korlátozások következményei igazából a második negyedévben mutatkoznak majd meg.

A helyzet komolyra fordulására utal az üzleti hangulatindex alakulása is.

Áprilisban az aktuális helyzet megítélése az előző havihoz képest 17 ponttal csökkent az ágazatban, a kilátások megítélésének a mutatója pedig 35 ponttal negatív tartományba, a valaha elért legalacsonyabbra esett. Az exportkilátások megítélése 48 ponttal esett mínusz 61 pontra, szintén a valaha elért legalacsonyabbra.

Illusztráció Forrás: MTI/Németh györgy

Az ágazatban a termelési kapacitás kihasználtsága 5,6 százalékponttal állt alacsonyabban a negyedév végén, mint amennyivel indult. Az ágazat vállalatai jelenleg kapacitásuk 75,9 százalékán termelnek. A megrendelésállomány 3,4 havi termelésről 3 havi termelésre csökkent. Áprilisban 196 ezerre emelkedett a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma a márciusi 47 ezerről. Az ágazat alkalmazottainak száma az elmúlt év végén 885 ezer volt.

A belföldi megrendelések márciusban 10,3 százalékkal, a külföldi megrendelések 8,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A külföldi megrendelések elsősorban az eurózónából estek vissza, 15,8 százalékkal, míg a többi térségből 3,6 százalékkal. Az első negyedévben a belföldi megrendelések 7,4 százalékkal, a külföldi megrendelések 3,2 százalékkal csökkentek. Az euróövezetből 7,1 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett az első negyedévben, a többi térségből pedig 0,8 százalékkal kevesebb.

A villamosipari ágazat termelési értéke árfolyamhatásoktól megtisztítva 5,7 százalékkal csökkent márciusban az egy évvel korábbihoz képest,

a január-márciusi periódusban pedig 2,9 százalékkal.

Illusztráció Forrás: AFP/RIA Novosti/Sergey Malgavko

A 15,9 milliárd eurós márciusi értékesítési árbevétel 6,4 százalékkal marad el a 2019. márciusitól. Az exportbevétel 8 százalékkal csökkent 8,4 milliárd euróra a belföldi forgalmi bevétel 4,3 százalékkal csökkent 7,5 milliárd euróra. Az exportbevételen belül az euróövezeti export bevétele 12 százalékkal esett 3 milliárd euróra, a többi régió exportbevétele pedig 5,8 százalékkal 5,4 milliárd euróra.

Az első negyedévben a képviseleti szervezet tagvállalatai 45,3 milliárd euró bevételre tettek szert, 3,4 százalékkal kisebbre az egy évvel korábbinál. A belföldi forgalmi bevétel 3,7 százalékkal csökkent 21,4 milliárd euróra, az exportbevétel pedig 3,1 százalékkal, 23,9 milliárdra. Az euróövezeti forgalom 4,6 százalékkal csökkent 8,8 milliárd euróra, a többi régió exportbevétele pedig 2,3 százalékkal 15,1 milliárd euróra.