Nem is tudatosul a legtöbb magyar kis- és középvállalkozásban, ha kutatás-fejlesztési, innovációs munkát végeznek, az még kevésbé, hogy ez szellemi tulajdon, ezért hatalmas piaci értéket is képviselhet. Márpedig ha a tulajdonos nem lép időben, a levédetlen szellemi tulajdonból gyakran más gazdagszik meg - hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Pomázi Gyula az interjúban elmondta: elsődleges szempont, hogy a Magyarországon született tudást támogassák úgy, hogy gazdaságélénkítő szerepet tölthessen be. Ehhez szolgáltató hivatalként kell fellépniük, mégpedig a lehető legnagyobb mértékben digitális megoldásokkal támogatva a hatósági munkát. Segíteniük kell a kutatással, fejlesztéssel és innovációval foglalkozókat a gyártás és a hasznosítás, a kereskedelem területén is.

Pomázi Gyula jelezte: a szellemi tulajdon rendkívüli versenyelőnyt jelent, mert óriási érték. 

"Egy közelmúltbéli nemzetközi felmérésből kiderült, hogy a világ ötszáz vezető cégének értékét átlagosan 87 százalékban a szellemi vagyon határozza meg. A szellemi tulajdon jelentőségét a magyar vállalatok nem mindig ismerik fel, ezért versenyhátrányba kerülnek" - fejtette ki.

Elmondta, hogy a világjárvány nyomán a kutatás-fejlesztés-innováció területén érezhető átalakulás, több az orvosi műszerre és az azokhoz kapcsolódó anyag- és gyártástechnológiákra, a gyógyszerekre és terápiákra, a vakcinát érintő eljárásokra és a védőfelszerelésekre vonatkozó szabadalmi beadvány. 

A tőkepiac is elmozdult e területek felé, elképesztő mennyiségű forrást rendeztek át az elmúlt pár hónapban ezekre a projektekre. 

Szerencsére a magyar vállalkozások az utóbbi években felismerték, hogy legalább a logót le kell védetni a külpiacra lépés előtt. De a szaktárcákkal együtt sok energiát fordítunk arra, hogy a vállalkozások megismerjék az ebben rejlő hazai és nemzetközi lehetőségeket  - közölte Pomázi Gyula. 

Pomázi Gyula egy korábbi rendezvényenForrás: MTI/Komka Péter

A hivatal vezetője a nemrég bejelentett, magyar fejlesztésű lélegeztetőgép kapcsán elmondta: természetes igény, hogy egy innovatív, magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet már holnaptól használni lehessen. A párhuzamosan futó eljárások biztosítják, hogy már a prototípus létrejötte után el lehet kezdeni gondolkodni a nagy szériás gyártás mikéntjén, illetve azon, hogyan juthatnak el a berendezések a lehető leggyorsabban a kórházakba.

Eközben pedig a hatóság dolgozik a szabadalmi és az oltalmi jogokon, de ez nem hátráltatja a gyártás és a használatbavétel lehetőségét. A feltaláló is biztonságban érezheti magát, mert a szabadalmazási folyamat indulásával egy időben máris létrejön a jogi védelme. Pomázi Gyula szerint, a hivatal segítségével a szokásos két-három éves szabadalmaztatási idő lényegesen, extrém esetben a bejelentő együttműködésével akár fél évre is csökkenthető.

Pomázi Gyula elmondta: 

az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest a szabadalmi bejelentések száma mintegy húsz százalékkal nőtt. 

A legutóbbi időszakban tizenegy, konkrétan a koronavírus kapcsán benyújtott kérelem érkezett a hivatalhoz, ezek majdnem mindegyike gyógyszer vagy orvosi műszer. Emellett high-tech informatikai és távközlési megoldások is érkeztek, ennek a területnek viszonylag egyenletes a fejlesztői teljesítménye.