Új tagokkal bővül az S&P 500 tőzsdeindex a jövő héttől, más vállalatok pedig kikerülnek az indexből. 

A Domino's Pizza és a DexCom hétfőtől az S&P 500 index tagjai lesznek, átvéve a Michael Korst is tulajdonló Capri Holding és az Allergan gyógyszergyártó helyét.

A Capri az S&P SmallCap 600 indexbe fog átkerülni, az Allergan pedig az AbbVie felvásárlási tranzakciójának lezárásával kerül ki az indexből - emeli ki az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója. A csütörtöki kereskedésben a DexCom 10,3 százalékot emelkedett, míg a Domino's Pizza 1,4 százalékot esett.

Az S&P 500 egyébként a Standard & Poor's 500 index rövidített elnevezése, amely a NYSE és a Nasdaq által jegyzett, érték alapján legnagyobb amerikai vállalatokat tömöríti, azaz komoly rangot jelent bekerülni ide.

A New York-i tőzsde épületeForrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A széles körű merítés és súlyozási módszertan révén elvált az olyan indexektől, mint a Dow Jones Industrial Average vagy a Nasdaq. Az S&P sokak szerint az USA tőzsdéinek legjobb reprezentációja és az Egyesült Államok gazdaságának valódi trendjelzője.

Az index története 1923-ig nyúlik vissza, de csak 1957 januárjában terjesztették ki 500 vállalatra. Ha pedig megnézzük az index alakulását ábrázoló grafikont, akkor jól láthatók az elmúlt évtizedekben az amerikai gazdaság csúcs- és mélypontjai, illetve a növekedési és a recessziós periódusok.