Rossz állapotban vannak a szántóföldi növények az aszályos területeken

szántás
Siófok, 2010. július 6. Mezőgazdasági munkák Siófok térségében. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Az aszály és a koronavírus-járvány ellenére a tavaszi agrármunkálatok jól haladnak az országban. Az esőre rendkívül nagy szükség volt, mivel a fejlődésben lévő és az elvetett növények igénylik a csapadékot – összegzi a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Bár az elmúlt napokban helyenként csökkent az aszály mértéke, a földeknek továbbra is nagy szüksége lenne az esőre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint sokfelé március eleje óta alig esett, a szántóföldi növények pedig egyre jobban megsínylik az aszályos időszakot.

Ugyan a héten többfelé várható csapadék, ennek mértéke azonban jócskán elmarad a szükségestől.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A szakemberek szerint ahol a tíz millimétert sem érte el a csapadék mennyisége az elmúlt két hétben és a talajok vízgazdálkodása is rosszabb, ott elszomorító állapotban vannak a táblák. A csapadék a tavasszal elvetett növények számára is létfontosságú lenne, a kikelt napraforgó és kukorica is mielőbb kiadós esőt igényelne.

Az aszály a tavaszi munkálatoknak ugyan nem kedvezett, a gazdálkodók ugyanakkor egyelőre a megszokott rend szerint tudták elvégezni a szükséges feladatokat.

A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint az idén több mint kétmillió hektáron vetnek tavaszi növényeket a gazdálkodók. A legnagyobb területen, mintegy 102 ezer hektáron tavaszi gabona kerül a földbe, kukoricát pedig 989 ezer hektáron vetnek.

A munkálatok javában zajlanak:

a gabonaféléket és a kukoricát is a tervezett termőterület felénél elvetették.

Illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A napraforgó tervezett vetésterülete meghaladja a 600 ezer hektárt, a munka nagy részével már itt is végeztek.

A koronavírus-járvány miatti nehézségek leküzdésének érdekében a kormány kiemelt intézkedésekkel nyújtott segítséget a gazdáknak: agrártámogatások idő előtti megérkezése, valamint a likviditást a különösen kedvezményes agrár Széchenyi kártya folyószámlahitellel biztosították.