Csődközelben Latin-Amerika második legnagyobb légitársasága

HORIZONTAL aviation economy virus pandemic
(FILES) In this file photo taken on August 28, 2019, an aircraft of Colombian company Avianca lands at El Dorado International Airport in Bogota. - Avianca, the second largest airline in Latin America, filed for bakruptcy in the United States on May 10, 2020, to reorganize its debt "due to the unpredictable impact of the pandemic" on its business. (Photo by Juan BARRETO / AFP)
Vágólapra másolva!
A kolumbiai Avianca a második legjelentősebb légitársaság Latin-Amerikában, azonban a koronavírus-járvány miatt március óta gyakorlatilag teljesen leállt a vállalat működése, most pedig csődvédelmet kellett kérniük.
Vágólapra másolva!

Az Avianca szerint a járvány miatt a vállalat bevételének 80 százalékát elvesztette és egyre komolyabb nehézséget okozott az állandó költségek kifizetése. Amennyiben nem sikerül talpra állniuk, akkor az Avianca lehet a koronavírus okozta gazdasági nehézségek első komolyabb áldozata a légi közlekedés területén.

Az Avianca egy New York-i bíróságon nyújtotta be a csődvédelmi eljáráshoz szükséges papírokat

és amennyiben elfogadják azokat, akkor a légitársaságnak lehetősége lesz - átmenetileg - elhalasztani hitelei törlesztését, újraszervezni a cég működését és bizonyos részeit akár el is adhatják.

Illusztráció Forrás: AFP/Juan Barreto

Az Avianca 140 repülőgépből álló flottával rendelkezik és több mint 20 ezer dolgozója van, akiket már korábban fizetésnélküli szabadságra küldtek.

A KLM után ők a világ leghosszabb ideig megszakítás nélkül üzemelő légitársasága. A 2000-es évek elején már kért csődvédelmet, akkor a bolíviai olajmágnás, German Efromovich mentette meg őket.