Vége az online időpontfoglalási káosznak a nagy élelmiszerláncoknál

Forgalom a külső Váci úton a XIII. és IV. kerület határán , Tesco, házhozszállítás, online bevásárlás
Vágólapra másolva!
A kijárási korlátozások kezdetén jelentős terhelés alá kerültek a hazai élelmiszerláncok házhozszállítási kapacitásai. Mostanra viszont úgy tűnik, mindenhol helyreállt a normál kiszállítási határidő: az Origo a tesztelése során legalább 2, de maximum 7 napos kiszállítási határidővel találkozott.
Vágólapra másolva!

Az Origo mindegyik webáruháznál azonos, budapesti irányítószámon tesztelte a hazai online élelmiszer-áruházak kapacitásait a 2020. május 11-én, hétfő délben. Ez nyilván nem lehet reprezentatív, de nem is ez volt a cél, hanem csak egy mintavételre voltunk kíváncsiak, hogy kiderüljön, vajon lecsengett-e a házhozszállítási hullám a hazai nagy élelmiszerláncok online felületein.

A tapasztalatok szerint az online bevásárlási hullám mindenhol elmúlt, és az árucikkekből van elegendő mennyiség, illetve az utóbbi időben az online élelmiszerboltok is jelentős erőfeszítéseket tettek a szállítási kapacitások megnövelése érdekében. Ezek nyomán

ma már nagyrészt újra elfogadható kiszállítási határidőkkel vállalják a házhozszállítást a nagy hazai élelmiszerláncok webshopjai.

Az Origo a Tesco online áruházában legközelebb 2 nap múlva talált szabad időpontot. A 13 darab, 8 és 22 óra közötti 2 órás idősávból 8 volt szabad.

Az Auchan webshopjában legkorábban csak a következő hétfőre volt szabad időpont, de akkor a 8 és 22 óra közötti, 13 darab kétórás idősávból még 10 szabad volt, a 3 darab ötórás idősávból még mindegyik foglalható volt, továbbá a 8-22 órás teljes napi egyetlen idősáv is szabad volt. A kapacitások helyzetének javulását az a tény is mutatja, hogy az Auchan a rendelések módosítási határidejét a kiszállítás előtti nap 19:45-re előre tudta hozni.

A Sparnál szombatra volt a legközelebbi szabad idősáv 14-16-ig, de azt követően csak jövő keddre. Igaz, akkor már a 8 és 22 óra közötti, 8 darab kétórás idősávokból három is szabad volt, majd másnaptól, azaz jövő szerdától már csak napi 1-2 idősáv volt foglalt, a többi mind szabad volt.

A CBA-hoz tartozó Príma online shopjában legkorábban május 13. szerdától a reggeli 8-tól 10-ig terjedő idősáv kivételével mindegyik kétórás időszak elérhető volt a 6 közül 8 és 20 óra között. A Príma egyébként ezen az oldalon teszi közzé, hogy az egyes irányítószámokhoz tartozó kiszállítási időablakok mikor frissülnek.

A GRobynál legkorábban május 14. csütörtökön a 8 és 20 óra közötti kétórás kiszállítási idősávok közül 3 szabad volt, másnapra pedig a nyolcból hat.

A hazai élelmiszerláncok webshopjaiban megszűnt a korábbi kiszállítási zsúfoltság a házhozszállítások esetében Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Tescónál arra hívták fel a figyelmet a honlapon, hogy

kizárólag online fizetést fogadnak el és továbbra is tartják, hogy egy vásárló egyszerre maximum 80 kg árut rendelhet.

A vevők a kiszállítást megelőző nap 23 óráig módosíthatják a kosár tartalmát.

Az Auchan a szabad rendelhetőség mellett külön fix áras csomagokat is összeállított, melyekkel a leggyakoribb árucikkek beszerzése egyszerre lebonyolítható anélkül, hogy a vásárló elfelejtene megvenni valami fontosat. Ezeknek a csomagoknak a tartalma azonban nem módosítható.

Mindegyik áruháznál azt kérik, hogy ha a vevők megtehetik, akkor fizessenek az internet segítségével, megrendeléskor, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzésveszélyt az átvételkor,

illetve tartsák be a futárok kéréseit és az általános távolságtartási szabályokat az átvételkor.