Ötven hibrid villamos motorvonat érkezhet

MÁV, motorvonat
Újabb motorvonatok érkeznek a MÁV vonalaira
Vágólapra másolva!
Húsz 200 és harminc 150 ülőhelyes új, zéró emissziós hibrid (kettős, 25 kV AC felsővezetékes és akkumulátoros üzemű) villamos motorvonat beszerzésére írt ki európai uniós közbeszerzési eljárást a MÁV-START. A tervek szerint az ötven jármű fokozatos ütemezéssel érkezne: 2023-2024-ben húsz 200 ülőhelyes, 2024-2029 között pedig további harminc 150 ülőhelyes motorvonat beszerzése történik meg - olvasható a társaság közleményében.
Vágólapra másolva!

A MÁV-START elkötelezett a rendkívül költséges és környezetszennyező dízelvontatás érdemi hányadának kiváltására zéró emissziós villamos motorvonatokkal. A kettős üzemű motorvonatok beszerzésével a járműállomány környezetvédelmi hatékonyságának jelentős javítása érhető el, az energiahatékonyság növelésével országos szinten is érzékelhető mértékben csökkenthető a jelenlegi emisszió szintje.

A rendkívül elöregedett távolsági-regionális és interregionális hálózaton közlekedő eszközpark is megújulna:

az elmúlt években, ebben a szegmensben zömében csak járműkorszerűsítések történtek, továbbá a Budapest elővárosából felszabaduló korszerű, illetve korszerűsített eszközök átcsoportosításával nyílt lehetőség szolgáltatásfejlesztésre. A számítások alapján jelentős, éves szinten összesen 3,6 milliárd (járművenként átlagosan 73 millió) forint közvetlen költségmegtakarításra is számítani lehet.

A MÁV-START egyik villamos motorvonata Forrás: Ildiko Fulop

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta:

Azon dolgozunk, hogy a következő uniós ciklusban ez az arány mielőbb megközelítse az 50 százalékot. Az új járművek beszerzésével a szolgáltatási színvonal javul, miközben a vasút még inkább környezetkímélő alternatívát kínálhat az autózással szemben. Néhány éven belül mindenütt a népszerű motorvonatok szállítják az utasokat Budapest elővárosában, térnyerésük minden bizonnyal kedvező fogadtatásra találna a távolsági, regionális forgalomban is - tette hozzá az államtitkár.

Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon

Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon vasárnap utasforgalmi próbaüzemben. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón azt mondta, 2020 valódi korszakhatárt jelent a vasúti közlekedésben, tavasztól fokozatosan állnak forgalomba az emeletes motorvonatok a legforgalmasabb hazai vasútvonalakon, a ceglédin és a vácin.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta:

Míg a Balaton északi partján futó vonal csak Balatonfüredig van villamosítva, az első ütemben beszerezni kívánt 20 jármű fele a 29-es vonalon közlekedne. A másik kezdőprojekt a Budapest–Lajosmizsei vonal lehetne. Itt komplex rekonstrukció történhetne, több ütemre tagolt villamosítással, azaz már akkor korszerű hibrid járművek közlekedhetnének ott, amikor még csak a pálya egy szakaszán lenne felsővezeték. A további terveikben a Győr-Szombathely, a Miskolc–Ózd, az Esztergom–Komárom, a Győr–Keszthely–Kaposvár–Pécs és a Szolnok–Hatvan–Somoskőújfalu vonalak szerepelnek.

A kettős üzemű motorvonatok esetében alapvetően két járműtípust különböztethetünk meg. Az egyik a dízelmotoros és villamos felsővezetékes üzemű hibrid motorvonatok; a másik a zéró emissziós (károsanyag) kibocsátással rendelkező, hibrid villamos motorvonatok, amely járművek lehetnek vagy akkumulátoros és felsővezetékes üzemű villamos motorvonatok, vagy pl. hidrogén meghajtású (üzemanyag cellás) járművek. A MÁV-START akkumulátoros üzemmel rendelkező kettős üzemű villamos motorvonatokat kíván beszerezni.

Utasok jegyet vásárolnak a Balassagyarmat-Ipolytarnóc között közlekedő motorvonaton Forrás: MTI/Komka Péter

A hibrid motorvonatok

  • egyaránt képesek lesznek a 25 kV 50 Hz feszültségű felsővezetékes, és a nem villamosított vonalakon történő üzemeltetésre és utasszállításra;
  • hozzájárulnak a környezettudatos és energiahatékony közlekedés megvalósításához;
  • megoldást jelentenek olyan vonalakon, ahol nincs tervezve a felsővezeték bevezetése, és ezért mozdonycserét vagy felsővezeték alatti dízel közlekedést kell igénybe venni.

Az új járművek üzembeállításával

  • érezhetően növekszik az utaskomfort;
  • csökkennek az eljutási idők;
  • a környezettudatos járművekkel csökken a károsanyag-kibocsátás;
  • nő a zárt WC-k aránya vonatokon;
  • a hazai járművek átlagéletkora.