Az új költségvetésben továbbra is fontos a családok védelme

Regős Gábor
Vágólapra másolva!
A költségvetésnek fontos lépése a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtása is, ez szóba kerül Regős Gáborral, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetőjével készített rövid beszélgetésben.
Vágólapra másolva!

Milyen családpolitikát fogalmaz meg a költségvetés, milyen mértékben folytatódik a családok védelme, illetve az otthonteremtési támogatások rendszere?

A családpolitika várakozásaink szerint továbbra is a fókuszban lesz, azaz az eddigi intézkedésekhez szükséges forrást továbbra is biztosítják majd. Megmaradnak tehát többek között a családi adókedvezmények és a lakásépítési támogatások is, de kiemelt figyelem lesz a bölcsődeépítési programon is.

Mire számíthatnak a nyugdíjasok a jövő évi tervek alapján?

A nyugdíjemelés jövőre is a várható infláció alapján kerül meghatározásra, azaz 3 százalékos lesz, vagyis a nyugdíjak reálértéke nem változik. Új, illetve visszatérő elem lesz a 13. havi nyugdíj, amiből jövőre 1 heti kerül kifizetésre, tehát 2021-ben 53. heti nyugdíj lesz, és utána alakul fokozatosan 13. havivá.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője Forrás: Copyright by Bolega Niki/Bolega Niki

Nemrég Orbán Viktor miniszterelnök is említést tett a járvány esetleges későbbi hullámairól. Arányaikat tekintve, nőhetnek vagy csökkenhetnek a járványhoz kapcsolódó gazdaságvédelmi intézkedések 2021-ben az idei, áttervezett költségvetésű évhez? Milyen kormányzati várakozást tükröz az egyik, és mit a másik, a járvány lehetséges későbbi hullámaival kapcsolatban?

A költségvetés alapján a kormányzat az idei évben várja a járvány tetőzését, hisz a kapcsolódó kiadások, illetve a makrogazdasági visszaesés is ezt az évet érinti. Lesznek természetesen intézkedések, amelyek több évig érvényesek - például a már említett 13. havi nyugdíj is jövőre indul, illetve vélhetően a kiemelt ágazatok fejlesztése sem ér véget december 31-ével.

Milyen forrásai lehetnek a 2021-es költségvetésben a munkahelyteremtésnek, valamint a beruházások támogatásának?

Új adó kivetése, amely érdemben átalakítaná a költségvetés bevételi oldalát, nem várható, így plusz források csak a jövő évi növekedés eredményezte pluszbevételek és a gazdaság fehérítése nyomán jöhetnek számításba, illetve költségvetési átcsoportosítások révén. Állandósul viszont a kiskereskedelmi különadó, ez tehát pluszforrás lehet.