Emelkedésre váltottak az olajárak hétfő délután, miután a szaúd-arábiai energetikai minisztérium egyik tisztségviselője közölte, hogy kitermelésének további csökkentésére utasították a Saudi Aramco állami többségű olajvállalatot.

A világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalatának a korábban vállalt mennyiségen felül még napi egymillió hordóval kell visszafognia a kitermelést júniusban.

Ez azt jelenti, hogy Szaúd-Arábia olajkitermelése az áprilisi bázisszinthez képest napi 4,8 millió hordóval, 7,492 millió hordóra esik vissza júniusban.Az OPEC 14 tagállama és a velük szövetséges tíz ország, élükön Oroszországgal - az OPEC+ néven ismert csoport - április közepén állapodott meg abban, hogy együttesen napi 9,7 millió hordóval csökkentik kitermelésüket májusban és júniusban.

A Saudi Aramco egyik bázisaForrás: AFP/Ian Timberlake

A bejelentés után a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent hordónként 48 centtel, több mint 1,5 százalékkal, 31,45 dollárra, míg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) 1 dollár 10 centtel, 3,4 százalékkal, 25,59 dollára drágult a legaktívabb határidős jegyzésekben. Előzőleg több mint egy dolláros mínuszban is jártak a hordónkénti árak.

A globális olajkereslet nagyjából 30 százalékkal csökkent, mivel a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a közlekedés szerte a világban, a raktárkészletek viszont növekedtek. Visszavetették a keresletet azok az aggodalmak is, hogy a világgazdaság válságba kerülhet.