Megtriplázza a két éve bevezetett áfát Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia, Mekka
An aerial view shows Muslim pilgrims circumambulating the Kaaba, Islam's holiest shrine, at the Grand Mosque in Saudi Arabia's holy city of Mecca on September 2, 2017, during the annual Hajj pilgrimage. Amid flailing global oil prices, Saudi Arabia is turning to another natural resource: billions of dollars gained from religious tourism as the kingdom hosts the annual hajj pilgrimage. / AFP PHOTO / Karim SAHIB
Vágólapra másolva!
Az olajnagyhatalomnak számító Szaúd-Arábia alig két éve vezette be az 5 százalékos áfát, azonban a koronavírus-járvány miatt most komoly emelésre kényszerültek.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia két éve azért vezette be az áfát, hogy a királyság némiképpen mérsékelni tudja az olajpiac iránti függőségét.

A koronavírus-járvány és az olajárzuhanás miatt azonban most úgy döntöttek, hogy a korábban 5 százalékos áfát júniustól 15 százalékra emelik.

Mohammed al-Jadaan, az ország pénzügyminisztere elmondta, hogy a döntést nehéz volt meghozni, azonban szükséges, hiszen így némiképp mérsékelni tudják a járvány okozta gazasági károkat és biztosítani a gazdaság rövid és középtávú stabilitását.

Illusztráció Forrás: AFP/Karim Sahib

Az év első hónapjában a szaúdi államháztartásnak már kilenc milliárd dollárosos hiánya volt,

az olajból származó bevétel pedig 34 milliárd dollárra esett vissza az előző év azonos időszakához képest, ez 22 százalékos csökkenés.