Lassan közhellyé válik, hogy a koronavírus-járvány hatására a vásárlási szokásaink megváltoztak az utóbbi hetekben. A változások azonban nem állnak meg a vásárlásnál, hiszen készpénzzel nemcsak árukat vásárolunk, de csekkeket is fizetünk be a postán, ami a járványhelyzetben szintén kerülendő. Az Origo utánajárt, milyen módokon tudjuk befizetni a sárga csekkeket otthonról.

Adott a manapság elég gyakori élethelyzet: a kezünkben van egy sárga csekk (ideértve a fehér csekket is), amit határidőre be kell fizetnünk, de nem szeretnénk kimozdulni ezért otthonról, még kevésbé sorban állni a postán vagy a posta előtt.

De ma már nem is kell ezért elhagyni az otthonunkat, hiszen jó pár alternatíva létezik arra, hogy a sárga csekket kényelmesen, készpénz használata nélkül, pár perc alatt befizethessük a kedvenc otthoni fotelünkből.

Ma már számtalan csekkbefizetési alternatíva létezik, melyeket használva a koronavírus-járvány után sem szükséges visszaszoknunk a postai sorban állásraForrás: MTI/Faludi Imre

Befizetés átutalással

Kezdjük talán a klasszikus módszerrel: a sárga csekken „A számlatulajdonos számlaszáma, neve" mezőben szereplő 2x8 vagy 3x8 jegyű bankszámlaszámra átutalással is befizethetjük az összeget internetbankon, mobiltelefonon vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, de nagyon fontos, hogy a Megbízóazonosító (Befizetőazonosító) rovat, illetve a Közlemény rovat tartalmát beírjuk az átutalás közleményébe, mert enélkül a pénzünk sok esetben egy úgynevezett gyűjtőszámlára kerül, ahonnan vagy csak késve, vagy egyáltalán nem kerül rá a saját egyenlegünkre a szolgáltatónál. Ezek az egyedi számok, azonosítók ezért sokat segítenek abban, hogy a pénz pontosan oda kerüljön, ahová szánjuk.

Több bank is úgy alakította ki internetbankjának felületét, hogy a fenti átutalás egy sárga csekk mintaképén is benyújtható, így könnyítve meg a mezők pontos beazonosítását. Az adatokat pontosan oda kell írni a fehér mezőkben, ahol a csekken is szerepel, a sárga csekk befizetése pedig normál (vagy ha határidőt adtunk meg, akkor értéknapos) átutalásként kerül levonásra a bankszámlánkról.

A Budapest Bank (felül) és az OTP Bank (alul) sárga csekk befizető felülete az internetbankban - az OTP megoldása még a feladóvevényt is lemodelleziForrás: Budapest Bank, OTP Bank

Több bank, így például a CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, OTP Bank vagy az UniCredit Bank még tovább növelte az ügyfelek komfortérzetét azzal, hogy mobiltelefonos applikációjával lehetővé tette a gépi kiállítású sárga csekkek adatainak automatikus beolvasását a kamerán keresztül, akár a csekkre nyomtatott adatokból, akár az alsó, ún. OCR sáv számadataiból. Ezeknek az alkalmazásoknak az előnye, hogy kizárják az emberi tévesztés lehetőségét, ugyanakkor kellő gyorsaságot biztosítanak.

Az alábbi videón a CIB Bank megoldása látható.

Ezekkel a megoldásokkal tehát átutalásként lehet befizetni a sárga csekket, ami a készpénzhez képest az átutalási díj összegével drágább, ami egyes esetekben több száz forintos különbség is lehet.

Pluszban arra is figyelni kell, hogy ezek a megoldások csak az adott bank ügyfelei számára érhetőek el.

Létezik azonban ingyenes és bárki által használható csekkbefizetési lehetőség is.

Befizetés bankkártyával

Már 8 éve működik az iCsekk nevű mobilalkalmazás, mely sokáig egyedüliként volt képes arra, hogy a sárga csekket ingyenesen befizesse vele a felhasználó. Ennek titka igen egyszerű: a postai csekk - 2018. január 1. óta kötelezően feltüntetett - QR-kódjának beolvasását követően bármilyen bankkártyával ki lehet fizetni a csekken szereplő összeget. Ezzel a megoldással a csekkek befizetése internetes vásárlásnak minősül, így - a legtöbb banknál - ingyenes, még a pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell érte megfizetni. Ráadásul bármilyen bank által kibocsátott kártyával használható az alkalmazás, és semmilyen felárat nem kell érte fizetni.

Íme az alkalmazás rövid bemutatója.

A sárga (és fehér) csekkeken szereplő QR-kódba rejtett információkat azonban csak az iCsekk alkalmazás tudja kiolvasni, ezért egészen 2018 decemberéig kellett várni azzal, hogy az iCsekken kívül más alkalmazásokkal is be lehessen fizetni sárga csekket.

Elsőként a Budapest Bank integrálta mobilalkalmazásába az iCsekk QR-kódos csekkbeolvasását, így azt a bank ügyfelei már bő két éve használhatják, de aztán 2019-ben csatlakozott az iCsekk integrációhoz a Simple mobilalkalmazás is, illetve az OTP Bank is felváltotta a korábbi szkennelést a QR-kód-olvasással az OTP SmartBank mobilalkalmazása esetében.

Így ennél a négy mobilalkalmazásnál bankkártyával, a vásárlás díjáért - tehát a legtöbb kártya esetében díjmentesen - egyenlíthetjük ki a sárga vagy fehér csekkjeinket, közülük a Budapest Bank és az OTP SmartBank alkalmazása esetében csak a bank saját ügyfelei tehetik ezt meg, de az iCsekk és Simple alkalmazásoknál bármilyen bank által kibocsátott bankkártyával fizethetünk.