Egyre többen veszik a Magyar Állampapír Pluszt

Budapest, 2019. november 28. Nyomtatott Magyar Állampapír Plusz a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án.A november eleje óta megvásárolható nyomtatott Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10.000, 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000, 2.000.000 forintos címletekben előállított, fix, sávos kamatozású lakossági állampapír. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ismét növekedni kezdett a Magyar Állampapír Plusz heti értékesítése az április közepi mélypont után. Az alternatív megtakarítási formák hiánya miatt továbbra is slágertermék lehet a MÁP Plusz a lakosság körében.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adatai alapján a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) heti értékesítési számai ismét emelkedő tendenciát mutatnak. A mélypont valószínűleg április közepén volt, amikor a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kijárási korlátozások miatt eshetett vissza az értékesítés heti 20 milliárd forint alá.

Az elmúlt három hétben viszont már ennek a dupláját, azaz 40 milliárd forintot sikerült értékesíteni, a jövőben pedig a kijárási korlátozások enyhülésével még tovább élénkülhet a MÁP Plusz iránti kereslet.

A MÁP Plusz az egyik legvonzóbb befektetési forma a hazai piacon, hiszen

kockázatmentes, ugyanakkor a hozama messze megelőzi bármely más kockázatmentes megtakarítási formáét.

A MÁP Plusszal öt év alatt egymillió forintonként mintegy 270 ezer forintot lehet keresni, de ennél rövidebb távon is kedvezőek a visszaváltási szabályok.

Újra vásárolja a Magyar Állampapír Pluszt a magyar lakosság Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Nemzeti Bank a fedezett hiteleszközzel, illetve az eszközvásárlási és a jelzáloglevél-vásárlási programokkal sikeresen leszorította az intézményi kötvények hozamát az elsődleges piacon. Emiatt már nem éri MÁP Plusz helyett a nagybani piacon kötvényeket vagy kötvény jellegű befektetési alapokat venni.

Hazai és nemzetközi részvényindexeket, például S&P 500-, DAX- és BUX-indexeket egyenlő súllyal időről időre viszont megérheti vásárolni, főleg, ha több részletben befektetve megfelelő átlagáron tudjuk növelni a részvénypiaci kitettségünket. A részvénypiaci indexek megvásárlásával egyúttal nem futunk egyedi kockázatokat. Részvényindexeket a legolcsóbban és leggyorsabban passzív részvényalapok, úgynevezett ETF-ek segítségével lehet megvásárolni.

Az ilyen fajta részvénybefektetések hozama hosszú távon elérheti vagy akár meg is haladhatja a MÁP Plusz hozamát,

azonban mindezt hatalmas árfolyamkilengések árán.

Elképzelhető, hogy hosszú ideig is jelentős be nem realizált veszteségeket kell elszenvedni, mielőtt újból számottevő nyereségbe fordulna a befektetésünk. Emiatt a kockázatkerülőbb megtakarítók számára a MÁP Plusz magas kockázatmentes hozama vonzóbb lehet.

Az ingatlanpiacon elérhető hozamok is alulmaradhatnak a szuperállampapíron realizálható hozamokkal szemben. Az elmúlt évek két számjegyű ingatlanpiaci áremelkedése, a rövidtávú lakáskiadás összeomlása, a megnövekedett hosszú távra szóló lakáskínálat, az elszálló építési és kivitelezési költségek, valamint a MÁP Plusz miatt visszaeső ingatlanpiaci befektetési kereslet egyaránt csökkenti az ingatlanbefektetések vonzerejét.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) középtávú stratégiai célja, hogy a lakosság kezében lévő állampapír-állomány 2023-ig elérje a 11 ezer milliárd forintot. A tavalyi évben 6683 milliárd forint összegben értékesített az ÁKK lakossági állampapírt. A koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzet miatt idén mindössze 3255 milliárd forintos kibocsátott volumennel számol az Államadósság Kezelő Központ. Az új, módosított tervnek a 47 százaléka április végéig már teljesült.

Forrás: Növekedés.hu