Ahogy a következő évtizedekben a tiszta energia egyre nagyobb szerepet kap majd a világban, az energiatárolókhoz használt fémek iránt jelentősen megnőhet a kereslet. A Világbank friss jelentése szerint egyes kritikusan fontos nyersanyagok esetében közel 500 százalékos lehet a növekedés.

A tiszta energiák esetében az egyik legfontosabb tényező a tárolás. Az elektromos autók elterjedése például hatalmas lendületet ad az akkumulátor-gyártásnak, ami viszont a termeléshez szükséges, kritikusan fontos fémek iránti keresletet is megnöveli.

A Világbank friss jelentése szerint az olyan nyersanyagok, mint a grafit, a lítium vagy a kobalt iránt közel 500 százalékkal ugorhat meg a kereslet 2050-ig – írja a Mining.com. A jelentés szerint több mint 3 milliárd tonna nyersanyagra lesz szükség ahhoz, hogy a tiszta energiák térnyerésével ki lehessen elégíteni a termeléshez és tároláshoz szükséges alapvető igényeket.

A keresletnövekedés jelentős részét egyébként az adhatja, hogy a fejlődő gazdaságokban is egyre nagyobb számban lesznek jelen elektromos járművek. A Világbank hozzátette, a cél az volna, hogy ezeknek a fémeknek a bányászata fenntartható és (a lehetőségekhez mérten) környezetkímélő módon történjen.

Az elektromos autók elterjedése jelentős hatással van a nyersanyagpiacokra isForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Noha a megújuló energiák tárolásához szükséges fémek kitermelésének is van karbon lábnyoma, ez mindössze 6 százaléka lesz annak a környezeti terhelésnek, melyet a fosszilis energiahordozók jelentenek – derül ki a jelentésből.

Ezzel együtt a Világbank az egyes nyersanyagok újrahasznosítását javasolja. Hangsúlyozzák viszont, hogy ha az olyan fémek esetében, mint a réz vagy az alumínium, akár 100 százalékkal nőne az újrahasznosítás, még ez sem lenne elég ahhoz, hogy teljesen kielégítse a megnövekedett igényeket.

Fontos látni, hogy bizonyos nyersanyagokat (mint a réz vagy a molibdén) számos különböző technológiánál használnak a szektorban, míg például a grafitot vagy a lítiumot kizárólag az energiatárolásnál használják. Ez azt jelenti, hogy a keresletnövekedés nagyon egyenetlen lehet az egyes nyersanyagok esetében.

A Világbank előrejelzését egyébként a Moody's februári jelentése is alátámasztja. A hitelminősítő akkor közölte, arra számít, hogy a kötvénypiacon a tiszta energiával és a fenntarthatósággal összefüggő kibocsátások összesített mértéke idén 400 milliárd dollárral új rekordot dönthet. Ez ugyanis 24 százalékkal haladná meg a tavaly beállított 323 milliárdos csúcsot.