Már érződik a kedvezményes kamatozású hitelek hatása

terhes kismama A várandósság "fertőző" lehet, erre a megállapításra jutottak a kutatók
A babaváró támogatást már a most júliusban születendő kisbabák családjai is igénybe vehetik (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A háztartások által újonnan felvett lakáscélú és személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója idén márciusban már csökkent. A személyi hitelek esetében az átlagos-hitelköltség mutató előző hónaphoz viszonyított csökkenésében már érvényesül a 2020. március 18. után kötött fedezetlen fogyasztási hitelszerződésekre vonatkozó kormányrendeleti kedvezmény - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az új lakáscélú hitelszerződések döntő többségét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintézetekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 118 hónap volt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi intézkedések részeként, idén december 31-ig 5,9 százalékban (a jegybanki alapkamat, ami jelenleg 0,9 százalékos, plusz legfeljebb öt százalék) maximálták a fogyasztási hitelekre felszámítható teljes hiteldíjmutató (thm) mértékét. A kedvezményes konstrukciókat néhány bank már március utolsó harmadában felvette a kínálati palettájára.

Az új szerződések szezonálisan igazított értéke az esztendő harmadik hónapjában a lakáscélú hitelek esetében nőtt, a személyi kölcsönöknél még mérséklődött

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közölt legfrissebb adatokból.

A lakossági ügyfelek számára a babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege márciusban 64 milliárd forint volt.

A program kezdetétől március végéig összesen 642 milliárd forint értékben kötöttek ilyen típusú szerződést a háztartások a magyarországi hitelintézetekkel.

Az alacsony hiteldíjmutatójú kölcsönök népszerűségéről ebben a cikkében is írt az Origo.