Növekedett a hitelfelvételi kedv az 5,9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (THM) meghirdetett új hitel konstrukciók miatt. Ugyan Jelzáloghitelek esetén nincs teljes online ügyintézés, az eljárási rend azonban egyszerűsödött – összegzi a Magyar Hírlap.

Növekedett a jelzálog- és személyi kölcsönök iránti érdeklődés a Money.hu-n, főleg március 18. után. Érdeklődők nagy része a kedvezményes hiteldíj mutatóval rendelkező személyi kölcsönt kereste az első időszakban – nyilatkozta Radimeczky Géza, a Money.hu ügyvezetője. A platformon keresztül hitelt felvenni szándékozók száma februárról áprilisra majdnem a duplájára nőtt, míg márciusról áprilisra majdnem húsz százalékkal nőtt a hitelt igénylők száma az országban.

IllusztrációForrás: Dreamstime

A megnövekedett hitelfelvételi kedv egyik oka a koronavírus-járvány váratlan helyzetére adott reakció. A hitelfelvevők az online oktatás miatti áruvásárlást – mint a számítógép vagy a táblagép – fedezték volna, valamint tartalékot akartak képezni a személyi kölcsönből. 

 

A szakértő elmondta, hogy az ingatlanok esetében a nem sürgős vásárlásokat általában halasztják az ügyfelek, az árak csökkenését remélve. Ugyanakkor a jelzáloghitelek esetén egyszerűsödött az eljárási rend, de érdemben még egyik banknál sincsen teljes online folyamat – közvetítőkkel továbbra is minimum egyszer, illetve a bankokkal szerződéskötéskor is találkozni kell.

Több pénzintézet is fontolgatja a videós azonosítás lehetőségét, jelzáloghitelek esetében is.