Nagyon kapósak lettek a kínai részvények

sanghaji, sencseni tőzsde
A concerned Chinese investor reacts as he looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 29 March 2016. China's stocks fell for a second day on Tuesday (29 March 2016), paring this month's advance, as technology companies slumped and property developers extended losses amid concern new price-cooling measures will hit sales. The Shanghai Composite Index slid 1.28 percent. Poly Real Estate Group. dropped to the lowest level in a month, dragging down a gauge of developers. The ChiNext index of small-cap shares plunged the most in three weeks. The Hang Seng China Enterprises Index fell for a fourth day as trading resumed in Hong Kong after a two-day holiday. The nation's biggest cities including Shanghai and Shenzhen rolled out measures late last week to tame soaring real-estate prices. The moves may hurt investor sentiment, according to Partners Capital International. Developers have led the Shanghai gauge's 10 percent rebound from the January low.
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb nemzetközi vonzerővel bír a kínai részvénypiac, ahogy a járvány a befektetői magatartást is átalakította. Ráadásul egyes stratégák szerint a kínai eszközök népszerűsége akár hosszú távú trend is lehet.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi összevetésben is az látszik, hogy a befektetők egyre nagyobb lendülettel vásárolnak be kínai részvényekből. A folyamat áprilisban már jól érzékelhető volt, különösen azt követően, hogy márciusban összeomlott az amerikai részvénypiac.

Akkor az EPFR által követett, több mint 800 befektetési alap az összesen kezelt 2000 milliárd dollárnyi tőkéjének közel 25 százalékát tartotta kínai részvényekben.

Ez az arány egy évvel ezelőtt még csak 20 százalék, hat évvel ezelőtt pedig mindössze 17 százalék volt – írja a CNBC.

Noha az elmúlt hetekben az amerikai részvénypiac jelentős ralit produkált, ez a folyamat nem fogta vissza a kínai eszközök népszerűségét. A Shanghai Composite kínai részvényindex például idén 5,2 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 amerikai mutató 11,1 százalékos mínuszban áll – vagyis a kínai tőzsde relatíve igen erősen szerepel.

Ezzel együtt az EPFR rámutatott, hogy

az elmúlt néhány hétben érezhető volt némi tőkekivonás a kínai piacról, ahogy a nemzetközi befektetők fellélegeztek az amerikai rali miatt, illetve mert az alapok ügyfelei igényt tartottak a készpénzre.

Mindazonáltal még mindig az látszik, hogy a befektetési alapok bíznak a kínai részvénypiacban. A feltörekvő piaci részvényekre fókuszáló alapoknál az átlagos kínai kitettség 34 százalékos, míg a Japánon kívüli ázsiai piacokra fókuszáló alapoknál 38 százalékos.

A jövőben is nőhet a kínai részvények nemzetközi szerepe Forrás: Imaginechina/Zhuang yi - Imaginechina/Zhuang Yi

Ronthatják azonban a kínai vállalatokba vetett bizalmat az olyan botrányok, mint például a Luckin Coffee esete volt az elmúlt időszakban – főleg, hogy a vállalatot az amerikai Nasdaq indexen jegyzik. A Luckin adathamisítási botránya óta egyébként május 8-a volt egy első olyan nap, amikor kínai vállalat lépett tőzsdére az USA-ban. A felhőalapú szolgáltatásokban utazó Kingsoft Cloud részvénye több mint 40 százalékot emelkedett a tőzsdére lépést követő három kereskedési napban, elérve az 5 milliárd dolláros piaci értéket.

A külföldi tőke azonban még mindig csak igen kis részét adja a kínai részvénybefektetéseknek, részben az állami korlátozások miatt.

A legmagasabb szinten jegyzett, úgynevezett A típusú papírok viszont már egyre fontosabb részeit képezik a nemzetközi portfólióknak. Különösen azt követően, hogy 2018-ban az egyik legnagyobb tőzsdeindex működtető cég, az MSCI először közölte, felvennék a kínai részvényeket a benchmark feltörekvő piaci indexükbe.

A CNBC-nek nyilatkozó egyik elemző közben rámutatott, a következő időszakban tartós trend maradhat a kínai eszközök népszerűsége. A New York-i Invesco feltörekvő részvénypiaci csapatának vezetője, Justin Leverenz úgy látja, a kínai fejlesztések miatt, még alacsonyabb növekedési ütem mellett is, meghatározó maradhat a kínai piac. A következő 10 évben pedig ez a terület adhatja a globális növekedés egyik legfontosabb motorját.