Az olajpiac kínálati oldala erőt tudott mutatni az elmúlt hetekben, azonban a koronavírus-járvány egy lehetséges második hulláma továbbra is kockázatokat jelent a szektorban – írja friss jelentésében a Nemzetközi Energia Ügynökség. Ezzel együtt egy amerikai piaci szabályozó szerv különös figyelmeztetést adott ki, amelyben jelezték, újra negatív tartományba fordulhat az olajár.

Története talán legnehezebb hónapját produkálta áprilisban a kőolaj, ahogy az amerikai WTI ára lezuhant egészen mínusz 40 dollárig is. Nem meglepő, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) igazgatója, Faith Birol egyenesen „fekete áprilisról" beszélt. A kilátások azóta viszont némileg javultak, az energiapiac pedig elindult felfelé az áprilisi mélypontokról.

Ennek fényében az IEA most kiadott jelentése hangsúlyozta, az olajkitermelés igen érzékenyen és erősen reagál a piaci hatásokra és a gazdasági aktivitás változására, azonban optimizmusra ad okot, hogy érezhető a fokozatos (ám sérülékeny) talpra állás.

A szervezet szerint jelenleg a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha megjelenik esetleg a járvány második hulláma. Emellett szintén kockázati tényező, hogy az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) képesek lesznek-e valóban hozni a korábban bevállalt kitermelés-csökkentéseket.

Még nem lélegezhet föl teljesen a nemzetközi olajpiacForrás: AFP/David Mcnew

Ezzel párhuzamosan az IEA úgy számol, hogy idén a globális olajpiaci kereslet 8,6 millió hordóval napi 91,2 millió hordóra csökkenhet. Ez egyébkén 0,7 millió hordóval nagyobb esés a szervezet legutóbbi jelentésében várthoz képest. Ráadásul az IEA jelezte, a jelenleg várt csökkenés a történelem legnagyobb keresleti zsugorodását jelentené.

A kínálati oldalon a szervezet ennél is nagyobb, napi 12 millió hordós esésre számít, aminek következtében a teljes kínálat kilencéves mélypontra, napi 88 millió hordóra eshet.

A kitermelés-csökkentések kapcsán az IEA rámutatott, hogy az OPEC+ vágásainak következtében a kibocsátás napi 3 millió hordóval maradt el áprilisban az év elején mért szinthez képest. A friss prognózis szerint ez a különbség júniusban fölmehet 4 millió hordóra is, ráadásul nem kizárt, hogy további csökkentéseket is bejelentenek majd a felek.

Mindeközben egészen furcsa figyelmeztetést kapott az amerikai olajpiac. A határidős nyersanyag-kereskedelmet felügyelő hatóság (Commodity Futures Trading Commission) ugyanis közölte, nemcsak hogy további jelentős olajpiaci kilengésekre kell számítani, de arra is érdemes felkészülni, hogy esetleg ismét negatív tartományba fordulnak át egyes amerikai határidős olajjegyzések.

A ritkának számító figyelmeztetés azt követően érkezett, hogy az amerikai WTI típusú olaj április 20-án történelmet írt, amikor a májusi szállítási határidős jegyzés negatív árfolyamot ütött meg.