Másfélszeresére növekedett a Takarék Faktorház forgalma áprilisban az előző havihoz képest, és a veszélyhelyzet kihirdetése óta többszörösére nőtt az érdeklődés a vevőkövetelések előzetes megfinanszírozására, azaz a faktorálásra - közölte a Takarék Faktorház az MTI-vel.

A Takarék Faktorház adatai szerint az elmúlt időszakban főként budapesti és Pest megyei székhelyű, a szolgáltató szektorban működő, sok embert foglalkoztató cégek fordultak a faktorálás felé. Rajtuk kívül jellemző a kórházi beszállítók és építőipari cégek érdeklődése, de szinte az összes szektorból érkezik megkeresés.
Jelentős az érdeklődés a biztosítással kiegészített finanszírozás után, ami azt mutatja, hogy egyre többen számítanak arra, a mostani helyzetben partnerük nem tud fizetni. Az exportáló cégektől érkeznek olyan jelzések a faktorházhoz, hogy a külföldi vevők fizetési morálja is romlott az elmúlt időszakban, ezért a külföldre szállító vállalkozások körében is nő az igény a biztosításra.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Egy válsághelyzetben sok cég számára jelent gyakran egyedüli megoldást a faktorálás, ezt az elmúlt havi forgalomnövekedés is mutatja. A faktorálásnál nincs szükség tárgyi fedezetre, ha egy cégnek van néhány megbízható vevője, amelyeknek rendszeresen szállít, már megfelelő biztosíték lehet követelésének előzetes megfinanszírozásához - idézi a közlemény Garamszegi Tamást, a Takarék Faktorház vezérigazgatóját. Idén erős évük lesz a faktorcégeknek, várakozásaik szerint a válság ellenére meg tudják ismételni a tavalyi, minden korábbi évet meghaladó teljesítményt.

A Takarék Faktorház faktoring forgalma az elmúlt két év alatt 86 százalékkal nőtt, adózás előtti eredménye ebben az időszakban megduplázódott a közlemény szerint. A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a Takarék Faktorház 2018-ban 49,635 millió forint adózás előtti eredményt ért el az előző évi 42,027 millió forint után.